ZRi

ZRi bezoekt ARTIS-Aquarium

13 september 2022

  • 20220708_095215.jpg
  • 20220708_093956.jpg
  • 20220708_094024.jpg

13 september 2022

AMSTERDAM - Op de locatie van ARTIS zijn momenteel verschillende bouwprojecten in voorbereiding of in uitvoering. Eén daarvan is het Aquariumgebouw. Sinds februari jl. is het gebouw gesloten voor publiek en zijn de ontwerpers en uitvoerende partijen daar aan ’t werk.

Zout water tast beton aan
Dit monument uit 1884 heeft de afgelopen jaren flink te lijden gehad van het zoute water dat uit de aquaria is gelekt, omdat de aquaria betonnen bakken waren met een glazen ruit ervoor. Het zoute water heeft de constructie van het gebouw na al die jaren ernstig aangetast.

Renovatie én verduurzaming
Het ontwerp van het ARTIS-Aquarium betreft niet alleen het repareren van de schade die is veroorzaakt door het zoute water, maar omvat een volledige renovatie en verduurzaming. Daarnaast zullen de toegankelijkheid en de brandveiligheid van het gebouw worden verbeterd. Namens ZRi neemt adviseur en ervaren bouwfysicus Koos Melse deel aan het ontwerpteam.

Duurt nog even
De afgelopen jaren heeft een ontwerpteam, onder leiding van Julian Wolse van OTH-architecten, zich gebogen over de ontwerpwerkzaamheden. Andere ontwerpers naast OTH en ZRi zijn Verlaan & Bouwstra architecten, Halmos installatieadviseurs, constructie adviseur SWINN. Salverda Bouw voert de uitvoering van de bouwwerkzaamheden uit, waarbij we nog de nodige hindernissen moeten overwinnen. De beoogde openstelling voor publiek van het gerenoveerde ARTIS-Aquarium zal nog enige tijd duren, maar dan zal het publiek ook weer kunnen genieten van al het moois wat het aquariumgebouw te bieden heeft.

Warme ontvangst ARTIS-Aquarium
Het team van ZRi heeft de zomer benut om de in uitvoering zijnde renovatie van het ARTIS-Aquarium te bezoeken. Na een warme ontvangst door Eloise Maingay, projectleider bij ARTIS, heeft Julian Wolse van OTH een enthousiaste en deskundige toelichting gegeven op het ontwerpproces van de afgelopen jaren en op de huidige uitvoering van de werkzaamheden. Aansluitend hebben Eloise en Julian ons rondgeleid door de bouw en gaven ze bij diverse interessante onderdelen van het werk een toelichting. Door aannemer Salverda Bouw waren voorzieningen getroffen, zodat het werkbezoek veilig kon plaatsvinden.

We danken ARTIS, OTH-architecten en Salverda Bouw voor de welkome ontvangst en de deskundige en enthousiaste toelichting op de diverse aspecten van de renovatie. Wij wensen allen een voorspoedige renovatie en hopen te zijner tijd het gerenoveerde ARTIS-Aquarium met het team van ZRi te kunnen bezoeken.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken