1991 - Rechtbank Maastricht

 

ZRi bestaat 25 jaar! Om dat te vieren presenteren wij de komende maanden allerlei interessante projecten waaraan wij de afgelopen 25 jaar hebben gewerkt. Vanaf 4 juli publiceren wij elke week een nieuw project, waarbij allerlei soorten gebouwen aan de orde komen die een uitgebalanceerd beeld geven van ons werk. Deze week: de rechtbank in Maastricht.

Het gerechtsgebouw in Maastricht is gehuisvest in het voormalige ziekenhuis St. Annadal. Begin jaren ’90 kreeg het voormalige ziekenhuis van circa 22.000m2 BVO haar huidige functie, waarvoor ZRi werd ingeschakeld om de herindeling te begeleiden.

Voor de ingrijpende verbouwing ontwikkelden wij samen met de Rijksgebouwendienst een nieuwe vorm van eisen aan het op te leveren gebouw. Door eisen als prestaties te omschrijven was de opdrachtgever verzekerd van het beoogde kwaliteitsniveau en kregen de ontwerpers en aannemers de vrijheid om zelf met slimme en innovatieve manieren te komen om aan de eisen te voldoen. Het kwaliteitsniveau stond vast immers vast, terwijl de manier waarop daaraan moest worden voldaan niet werd voorgeschreven. Het bleek een unieke en nuttige methode die vandaag de dag nog steeds wordt ingezet.

Na het formuleren van de prestatiespecificaties heeft ZRi namens de Rijksgebouwendienst als technisch coördinator leiding gegeven aan de technische partijen die betrokken waren bij de herindeling. Daarnaast leidden wij de beoordeling van alle faseresultaten, de uitvoering en de oplevering. Het resultaat was een succesvolle herindeling, en sinds 2013 is het gebouw tevens de hoofdvestiging van de rechtbank Limburg.

De bijbehorende pagina uit het speciale jubileumboek is hier te downloaden. Wilt u dit jubileumboek graag op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Foto's: Dirk Verwoerd.