1992 - Shell Polymerencentrum

ZRi bestaat 25 jaar! Om dat te vieren presenteren wij de komende maanden allerlei interessante projecten waaraan wij de afgelopen 25 jaar hebben gewerkt. Vanaf 4 juli publiceren wij elke week een nieuw project, waarbij allerlei soorten gebouwen aan de orde komen die een uitgebalanceerd beeld geven van ons werk. Deze week: het Shell Polymerencentrum in Amsterdam.

Op de locatie van Koninklijke/SHELL Laboratorium Amsterdam is in de periode 1972 – 1975 het Polymerencentrum, een ontwerp van architect Moshé Zwarts, gerealiseerd. Kenmerkend voor het gevelaanzicht waren de destijds vooruitstrevende, industrieel vervaardigde gevelelementen.

Om bouwtechnische, bouwfysische en arbo-technische redenen heeft Shell moeten besluiten de gevelelementen te vervangen. In goed overleg met architect Moshé Zwarts heeft ZRi daarvoor het ontwerp gemaakt, waarmee het gebouw weer aan de eisen van die tijd kon voldoen.

Nadat wij voor het werk uitvoerende partijen hadden gecontracteerd hebben we de uitvoering begeleid en gezorgd voor de oplevering en de nazorg. De gevelrenovatie is voorbereid in 1992 en heeft plaatsgevonden in 1993.

De nieuwe gevels hebben bijgedragen aan een goed binnenklimaat voor de medewerkers van het Shell laboratorium, met voldoende daglicht en uitzicht. Na het vertrek van Shell van deze locatie is een aantal gebouwen herbestemd en zijn andere gebouwen gesloopt, zoals, in 2006, het Polymerencentrum.

De bijbehorende pagina uit het speciale jubileumboek is hier te downloaden. Wilt u dit jubileumboek graag op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.