1994 - Zwembad De Blinkerd

ZRi bestaat 25 jaar! Om dat te vieren presenteren wij de komende maanden allerlei interessante projecten waaraan wij de afgelopen 25 jaar hebben gewerkt. Vanaf 4 juli publiceren wij elke week een nieuw project, waarbij allerlei soorten gebouwen aan de orde komen die een uitgebalanceerd beeld geven van ons werk. Deze week: zwembad De Blinkerd in Den Haag.

Zwembad en sporthal De Blinkerd in Scheveningen is gehuisvest in een zogeheten geodetische koepel. Constructief is de koepel een briljant ontwerp, waarmee grote overspanningen kolomvrij kunnen worden gerealiseerd. In Nederland zijn, of waren, 7 van deze koepels, waarvan de bekendste waarschijnlijk het vroegere Aviodome (nu gedemonteerd en wachtend op herbouw) en de showroom van Louwman & Parqui in Raamsdonksveer zijn.

Bouwfysisch is de koepel eigenlijk niet geschikt voor onze klimaatzone: de scheiding tussen binnen en buiten bestaat uit een dikke gevouwen aluminium plaat, aan de binnenzijde voorzien van cellulosevezels ten behoeve van geluidabsorptie en lichtreflectie. Bij een dergelijke opbouw is het niet verwonderlijk dat zich geruime tijd bouwfysische problemen hebben voorgedaan. In 2001 heeft de gemeente Den Haag besloten de opbouw van de koepel principieel te verbeteren door aan de buitenzijde een isolatielaag en een dakcoating aan te brengen.

Wij begeleiden de gemeente Den Haag al vanaf 1991 als bouwtechnisch en bouwfysisch adviseur bij dit gebouw, ontwerpen oplossingen, contracteren en begeleiden uitvoerende partijen en zorgen voor periodieke controles. Momenteel vindt groot onderhoud plaats aan de dakcoating.

De bijbehorende pagina uit het speciale jubileumboek is hier te downloaden. Wilt u dit jubileumboek graag op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Foto's: Gunhild Ang Photography.