2001 - Isala Zwolle

ZRi bestaat 25 jaar! Om dat te vieren presenteren wij de komende maanden allerlei interessante projecten waaraan wij de afgelopen 25 jaar hebben gewerkt. Vanaf 4 juli publiceren wij elke week een nieuw project, waarbij allerlei soorten gebouwen aan de orde komen die een uitgebalanceerd beeld geven van ons werk. Deze week: Isala Zwolle.

Isala is een ziekenhuisgroep die in het eerste decennium van deze eeuw een nieuw ziekenhuis heeft gerealiseerd in Zwolle. Het gebouwencomplex beslaat een gebied van bijna 100.000m2 (BVO) en bevat onder meer operatiekamers, intensivecare-units, poliklinieken, bestralingsbunkers en drie beddenhuizen.

Het complex bestaat uit vier gebouwen (de ‘vlinders’) die elk vijf tot zes bouwlagen hebben en met behulp van een patiëntengang met elkaar zijn verbonden. Kenmerkend voor het ziekenhuis is de organische bouwstijl, afkomstig van architectenbureau Alberts & Van Huut, die samen met Aan de Amstel Architecten de Architectenmaatschap Isala vormde. De kleurrijke gevels en vlindervormige bouwdelen vormen een unieke aanblik. Elk van de vier vlinders bevat een groot, gebouwhoog en glasoverkapt atrium waarin veel groen is opgenomen.

De nieuwbouw van het ziekenhuis bracht de nodige uitdagingen met zich mee op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Vooral de atria zijn interessant, onder meer door de daglichttoetreding in bedkamers en de brandveiligheid in verband met het risico op branduitbreiding via de atria. ZRi heeft voor deze situaties de rook- en warmteafvoer via de atria onderzocht door middel van CFD-simulaties (Computational Fluid Dynamics). Hiermee zijn de benodigde maatregelen bepaald die nodig zijn om te voorkomen dat zich bovenin het atrium een hete rooklaag vormt die de aangrenzende ruimten op de bovenste verdiepingen zou kunnen bedreigen.

Het resultaat van de intensieve samenwerking tussen Isala, andere gebruikers, ontwerpers, adviseurs, aannemers en de brandweer is een ziekenhuisgebouw waarin comfort en welbehagen bijdragen aan het herstelproces van de patiënten.

De bijbehorende pagina uit het speciale jubileumboek is hier te downloaden. Wilt u dit jubileumboek graag op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Foto's: Alberts & Van Huut.