2004 - Pieter van den Hoogenband Zwemstadion

ZRi bestaat 25 jaar! Om dat te vieren presenteren wij de komende maanden allerlei interessante projecten waaraan wij de afgelopen 25 jaar hebben gewerkt. Vanaf 4 juli publiceren wij elke week een nieuw project, waarbij allerlei soorten gebouwen aan de orde komen die een uitgebalanceerd beeld geven van ons werk. Deze week: Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven.

Na alle Nederlandse zwemsuccessen op de Olympische Spelen in 2000 was er de behoefte om in Nederland een nieuw Olympisch zwembad te realiseren. De gemeente Eindhoven had daarvoor de beste papieren. Dit betekende dat het bestaande zwemparadijs De Tongelreep in de Genneper Parken in Eindhoven werd uitgebreid met onder andere een olympisch wedstrijdbad, een stadion met tribune, een springbad en een oefenbad. Hierbij werden de nieuwste technieken toegepast, zodat de zwemprestaties in Nederland nog verder verbeterd konden worden.

ZRi heeft de gemeente ondersteund bij de aanbesteding van de uitbreiding en de renovatie van een deel van het zwemparadijs. Het bouwen van een zwembad met een grote hoeveelheid techniek vergt bijzondere vaardigheden van de uitvoerende partijen. Deze aspecten hebben we in zowel de selectiefase als de gunningsfase tot uitdrukking laten komen in de procedure. Ook was ‘social return’ onderdeel van het gunningscriterium. Inschrijvers konden hierbij opgeven welk deel van hun bouwkosten bestemd was voor leerlingen arbeidsplaatsen en voor nieuwe banen voor mensen die buiten het arbeidsproces waren terechtgekomen. Vanuit de gemeente was dit een belangrijke eis.

Aangezien tijdens de bouw van de uitbreiding het zwemparadijs in gebruik bleef en mensen ongestoord moesten kunnen zwemmen, zijn hiervoor bij de aanbesteding bijzondere voorwaarden geformuleerd voor de uitvoerende partijen. Zij moesten met hun werkzaamheden rekening houden met de activiteiten van het zwembad en overlast voorkomen.

Ook het buitenterrein moest opnieuw ingericht worden, zodat het mooi aan zou sluiten op het nieuwe zwemcentrum. Ook hiervoor heeft ZRi de aanbesteding begeleid.

De exploitatie van het zwemcentrum vraagt veel energie. Na realisatie van het project is ZRi betrokken geweest bij het verduurzamen van de opwekkingsinstallaties van het zwemcentrum. Dit heeft geleid tot een bio-energiecentrale die het zwembad verwarmt en van groene stroom voorziet.

De bijbehorende pagina uit het speciale jubileumboek is hier te downloaden. Wilt u dit jubileumboek graag op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.