2007 - Koninklijke Kentalis terrein

ZRi bestaat 25 jaar! Om dat te vieren presenteren wij de komende maanden allerlei interessante projecten waaraan wij de afgelopen 25 jaar hebben gewerkt. Vanaf 4 juli publiceren wij elke week een nieuw project, waarbij allerlei soorten gebouwen aan de orde komen die een uitgebalanceerd beeld geven van ons werk. Deze week: het Koninklijke Kentalis terrein in Sint-Michielsgestel.

Koninklijke Kentalis is er voor mensen met een taal- of spraakstoornis of die doof, slechthorend of doofblind zijn. Het is een organisatie die landelijk werkt. Het hoofdkantoor is gevestigd in Sint-Michielsgestel op een oud kloosterterrein. Op dat terrein bevinden zich ook woningen en een school voor cliënten. De woningen en de school zijn in de afgelopen jaren gebouwd als onderdeel van de herontwikkeling van het terrein. ZRi is daar nauw bij betrokken geweest.

In 2007 heeft ZRi Koninklijke Kentalis (toen Stichting Viataal) geadviseerd bij het contracteren van ontwerpers en adviseurs voor onder meer de nieuwe woningen en de nieuwe school. Bij de selectie van onder andere een architect en een installatieadviseur is veel aandacht besteed aan de specifieke doelgroep. Een manier van werken en een ontwerpvisie die daarbij passen, zijn namelijk cruciaal. Daarnaast is ZRi ook bij de ontwikkeling van de verschillende plandelen betrokken geweest als bouwfysisch adviseur. Onder andere aspecten als licht en geluid zijn daarbij zeer kritisch, gezien de doelgroep.

De architect van het woongebouw ‘Carré’ is Ector Hoogstad Architecten uit Rotterdam. De architect van het schoolgebouw, waarin scholen ‘Mariëlla’ en ‘Rafaël’ zijn gevestigd, is ontworpen door Greiner van Goor Huijten Architecten. De installatieadviseur van beide plandelen was Sinis. Pieters Bouwtechniek heeft het constructieadvies verzorgd.

De bijbehorende pagina uit het speciale jubileumboek is hier te downloaden. Wilt u dit jubileumboek graag op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Foto's: Petra Appelhof fotografie.