2012 - Fugro TechCenter

ZRi bestaat 25 jaar! Om dat te vieren presenteren wij de komende maanden allerlei interessante projecten waaraan wij de afgelopen 25 jaar hebben gewerkt. Vanaf 4 juli publiceren wij elke week een nieuw project, waarbij allerlei soorten gebouwen aan de orde komen die een uitgebalanceerd beeld geven van ons werk. Deze week: het Fugro TechCenter in Nootdorp.

Voor de nieuwbouw van het Fugro TechCenter te Nootdorp had Fugro een compact ontwerpteam samengesteld, met een architect, een constructeur en ZRi als adviseur voor de overige technische disciplines. ZRi heeft, met collegiale assistentie van De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs, de duurzame, energiezuinige technische installaties voor de gebouwen ontworpen. Daarnaast heeft ZRi geadviseerd op het gebied van akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid. Ten behoeve van de brandveiligheidsadviezen is onder andere een brandsimulatie met CFD uitgevoerd.

De nieuwbouw van het TechCenter omvat kantoren, laboratoria, werkplaatsen en bedrijfshallen. De combinatie van deze kantoor- en industriefuncties in dit complex is vrij uniek. De doorlooptijd van zowel de ontwerpfase als de realisatieperiode was, dankzij een gestroomlijnd proces, kort voor een gebouw van deze omvang en complexiteit.

Duurzaamheid en energiezuinigheid was een belangrijk uitgangspunt voor Fugro en heeft dientengevolge ook veel aandacht gekregen van de ontwerpers. Het gebouw en de gebouwinstallaties zijn duurzaam en energiezuinig ontworpen. Verwarming en koeling geschiedt met warmtepompen, die aangesloten zijn op de WKO. Voor de verlichting is een geavanceerd managementsysteem toegepast. Hemelwater wordt opgevangen en gebruikt voor verschillende doeleinden. De ambitie van Fugro was een LEED Platinum certificaat voor het nieuwe TechCenter, welk certificaat in december 2016 is verleend door U.S. Green Building Council. De keuze voor LEED, in plaats van het in Nederland meer gebruikelijk BREEAM, is logisch omdat Fugro mondiaal opereert. ZRi heeft de LEED-advisering en certificering verzorgd, maar is uiteraard ook gecertificeerd BREEAM-adviseur.

De bijbehorende pagina uit het speciale jubileumboek is hier te downloaden. Wilt u dit jubileumboek graag op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Foto's: Bouwbedrijf De Vries en Verburg B.V..