2013 - European Patent Office

 

ZRi bestaat 25 jaar! Om dat te vieren presenteren wij de komende maanden allerlei interessante projecten waaraan wij de afgelopen 25 jaar hebben gewerkt. Vanaf 4 juli publiceren wij elke week een nieuw project, waarbij allerlei soorten gebouwen aan de orde komen die een uitgebalanceerd beeld geven van ons werk. Deze week: het European Patent Office in Rijswijk.

Het European Patent Office (EPO) is een Europese organisatie met hoofdkantoren in München en in Rijswijk. Op de locatie van de vestiging in Rijswijk wordt op dit moment een nieuw kantoorgebouw gerealiseerd met een bruto vloeroppervlakte van 80.000 m2. De internationale ontwikkelcompetitie in 2012/2013 is gewonnen door een consortium onder leiding van TBI met Ateliers Jean Nouvel als architect. Het project wordt uitgevoerd volgens het principe ‘Design & Build’ en bevindt zich momenteel volop in de uitvoeringsfase. Rijdend op de A4 ter hoogte van Rijswijk zijn de indrukwekkende staalconstructie en de TBI torenkranen nu al een eyecatcher. Dat belooft wat voor het gebouw zodra het gereed is!

Het indrukwekkende gebouw heeft een lengte van 160m en is 110m hoog. Het is opgebouwd uit een stalen draagconstructie, voorzien van holle installatievloeren (SlimLine). Een beeldbepalend kenmerk is de dubbele glazen gevel, bestaande uit een thermisch geïsoleerde vliesgevel en op enkele meters afstand een tweede huidgevel met enkelvoudige glazen panelen met open voegen. Hierdoor ontstaan gebouwhoge semi-buitenruimten waarin over de volle hoogte groene beplanting wordt aangebracht. In het gebouw zijn open en besloten kantoorruimten aanwezig en verder vergaderzalen, een restaurant, sportvoorzieningen en een winkelgebied.

ZRi voert in samenwerking met Twynstra Gudde en diverse andere partijen in opdracht van EPO het Contract Management uit volgens het principe van System Oriented Contract Management (systeemgerichte contractbeheersing). De inbreng van ZRi in het Contract Management Team (CMT) betreft de disciplines bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan daglichttoetreding, akoestiek (onder meer vanwege de nabijgelegen snelweg) en aan windhinder. Brandveiligheid heeft topprioriteit wegens de hoogbouw, gecombineerd met een staalconstructie.

In een nauwe samenwerking van ZRi met gebruikers, CMT-teamleden en ontwerpende en uitvoerende partijen wordt een fraai en indrukwekkend gebouw gerealiseerd waarvan EPO als vooraanstaande internationale organisatie nog vele jaren gebruik zal maken.

De bijbehorende pagina uit het speciale jubileumboek is hier te downloaden. Wilt u dit jubileumboek graag op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Foto's: Ateliers Jean Nouvel.