2014 - Spuikwartier

ZRi bestaat 25 jaar! Om dat te vieren presenteren wij de komende maanden allerlei interessante projecten waaraan wij de afgelopen 25 jaar hebben gewerkt. Vanaf 4 juli publiceren wij elke week een nieuw project, waarbij allerlei soorten gebouwen aan de orde komen die een uitgebalanceerd beeld geven van ons werk. Deze week: het Spuikwartier in Den Haag.

De gemeente Den Haag ontwikkelt een nieuw gebouw waarin het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, de stichting Dans- en Muziekcentrum en het Koninklijk Conservatorium worden gehuisvest. Hiermee vervangt het OCC het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal, die waren gevestigd aan het Spui te Den Haag, alsmede de huidige huisvesting van het Koninklijk Conservatorium in het Beatrixkwartier te Den Haag. Het OCC omvat ca. 45.000m2 bvo en bevat vier zalen (concertzaal, danszaal, RO repetitiezaal en ensemblezaal), diverse muziek- en dansstudio’s, foyers, onderwijsruimten en diverse andere ruimten. Allemaal hoogwaardige ruimten met hoge eisen op het gebied van akoestiek. Naast het OCC worden in het Spuikwartier diverse commerciële voorzieningen ontwikkeld, zoals een hotel en woningen.

ZRi heeft de gemeente geadviseerd bij de aanbesteding van de geïntegreerde opdracht voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het OCC. De DBM-opdracht is aanbesteed op basis van een uitgebreide vraagspecificatie. Het deel van de vraagspecificatie dat zich richt op het onderhoud is door ZRi opgesteld. Thans is ZRi betrokken bij het projectmanagement van het Spuikwartier, waar het OCC deel van uitmaakt, als onderdeel van de gemeentelijke projectorganisatie. Ook heeft ZRi de gemeente geadviseerd bij de sloop van de bestaande bebouwing. Daarvoor is een sloopopdracht op basis van de UAV-GC 2005 gehanteerd. ZRi heeft de uitvraag opgesteld, de aanbesteding van de sloopopdracht begeleid en de gemeente als contractmanager ondersteund.

De bijbehorende pagina uit het speciale jubileumboek is hier te downloaden. Wilt u dit jubileumboek graag op papier ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Foto's: Architectuurstudio HH, Jo Coenen Architects.