ZRi

Goede Doelen Loterijen - Amsterdam

  • Goede Doelen Loterijen - Amsterdam/Goede Doelen Loterijen - Amsterdam (beeld Benthem Crouwel Architects) 1.png
  • Goede Doelen Loterijen - Amsterdam/Goede Doelen Loterijen - Amsterdam (beeld Benthem Crouwel Architects) 2.png
  • Goede Doelen Loterijen - Amsterdam/Goede Doelen Loterijen - Amsterdam (beeld Benthem Crouwel Architects) 3.png
  • Goede Doelen Loterijen - Amsterdam/Goede Doelen Loterijen - Amsterdam (beeld Benthem Crouwel Architects) 4.png

Projectsoort

Projectgrootte

circa 14.500 m2 bvo

Periode

2015 - 2018

Medewerkers

Het nieuwe kantoor van de Goede Doelen Loterijen aan de Zuidas in Amsterdam is een voor-loper op het gebied van duurzaam bouwen. Het gebouw is na een ingrijpende renovatie water- en energieneutraal en heeft 84% minder energieverbruik dan een standaard nieuw kantoor-gebouw. Het is de ambitie om het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland te realiseren met een BREAAM Outstanding duurzaamheidslabel. Het nieuwbouw- en renovatie-project ontving in november 2017 een BREAAM Outstanding ontwerpcertificaat (pdf - 422 kB).

ZRi is betrokken als adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Er is veel aandacht geschonken aan het ontwerp van de thermische schil en de daglichttoetreding. Hiervoor was een intensief ontwerptraject met simulaties (om de werking aan te tonen) noodzakelijk. Daar-naast zorgen goed geïsoleerde gevels en toepassing van geluidsabsorberende materialen voor een optimale akoestiek.

Duizenden gepolijste aluminium ‘bladeren’ vormen het dak dat gedragen wordt door boom-kolommen. Het regenwater van het dak wordt opgevangen en gebruikt voor de irrigatie van de daktuin, het spoelen van de toiletten en de sprinklerinstallatie. Op het dak worden zonne-panelen geplaatst die gezamenlijk voldoende energie opwekken voor tachtig huishoudens. Alle energiebesparende maatregelen leveren per jaar een reductie op van 150 ton CO2-uitstoot ten opzichte van vergelijkbare gebouwen.

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken