Haagse Hoge Huis (bouw) - Den Haag

Haagse Hoge Huis, Den Haag Haagse Hoge Huis, Den Haag Haagse Hoge Huis, Den Haag Haagse Hoge Huis, Den Haag
  • Haagse Hoge Huis, Den Haag
  • Haagse Hoge Huis, Den Haag
  • Haagse Hoge Huis, Den Haag
  • Haagse Hoge Huis, Den Haag

OpdrachtgeverCentacon, ASR Vastgoed Ontwikkeling

VakgebiedenBouwfysica en akoestiek
Brandveiligheid
Duurzaamheid en energie

Type gebouwenPubliek / Kantoor / Woning

Omvangcirca 30.000 m2 BVO

Periode2000 - 2005

MedewerkersKoos Melse

In het Haagse stadsdeel Laakhaven is in 2005 het Haagse Hoge Huis gerealiseerd, een
gebouwencomplex waarin meerdere gebouwen worden omhuld door een glazen schil. Wij hebben bij dit project geadviseerd over bouwfysica, akoestiek, glas- en geveltechniek, brandveiligheid en duurzaamheid.

Dankzij de glazen schil ontstonden interessante ontwerpuitdagingen. Ten eerste moest de glazen schil worden gerealiseerd. Dit glazen omhulsel is vrij omvangrijk (150m x 50m x 30m) en omvat meerdere gebouwen. Wij hebben geadviseerd over bijvoorbeeld glassoort, montage en de technische mogelijkheden. Daarnaast moet het atrium transparant zijn zonder daarmee een broeierig binnenklimaat tot stand te brengen. Met ons advies is de inval van zonnewarmte beperkt zonder de transparantie van het atrium te belemmeren. Ook hebben we geadviseerd over ventilatie: 's winters is nauwelijks verwarming nodig, en 's zomers nauwelijks koeling. Aan brandveiligheid hebben we ook de nodige aandacht besteed: er moest natuurlijk worden voorkomen dat de glazen schil rookafvoer in de weg zou staan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de adviezen die we hebben gegeven. Daaraan voorafgaand hebben we het technisch programma van eisen opgesteld, waarin staat beschreven aan welke technische eisen het ontwerp moet voldoen.

Lees meer >