ZRi

Opening kantoor European Patent Office

29 juni 2018

  • European Patent Office - Rijswijk (beeld Ateliers Jean Nouvel)slide.jpg

29 juni 2018

Afgelopen woensdag is het nieuwe hoofdkantoor van European Patent Office (EPO) in Rijswijk geopend door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Dit gebouw, een ware landmark langs de A4 in Rijswijk, is ontworpen door de architectencombinatie Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam) en gebouwd door een consortium onder leiding van TBI.

ZRi is vanaf 2013 betrokken geweest bij dit prestigieuze project, dat als Design & Construct contract is uitgevoerd. ZRi was hierbij lid van het Contract Management Team, dat voor EPO het ontwerp (2013 – 2014) en de bouw (vanaf 2014) heeft gecontroleerd en gestuurd. ZRi was daarbij verantwoordelijk voor de disciplines bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en geveltechniek. Zowel het ontwerp en de uitvoering, als het contractmanagement, is uitgevoerd volgens de systematiek van System Oriented Contract Management.

Het gebouw, met een vloeroppervlakte van 80.000 m2, is 156 meter lang, 107 meter hoog en 24 meter diep en kent 27 etages. Het innovatieve gebouw is geheel uitgevoerd in staal en glas en is gebouwd naast het huidige in 1973 geopende gebouw van EPO. Het oude gebouw zal nu worden afgebroken waardoor een nieuwe indrukwekkende skyline ontstaat. Het toont elegant, smal en transparant, heeft een gevel waarin de lucht reflecteert en past daarom goed in het Nederlandse landschap. Het bevat vele energiebesparende en duurzame voorzieningen, waaronder WKO, een grote hoeveelheid PV-panelen en hangende tuinen achter de dubbele glazen gevel.

Een prachtige combinatie van moderne architectuur en ecologische duurzaamheid.

Zie hier een impressie van de bouw van EPO.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken