ZRi

Blijvende gehoorschade als badmeester

31 augustus 2023

  • id479/8 (3068LR uit afbeeldingen--referentiebeelden).jpg

31 augustus 2023

Dat geluid in sportruimten een belangrijk aandachtspunt is weten we al langer bij ZRi. Uit een recent interview van Tessa Holland met badmeester Jack Jansen in het AD blijkt dat dit nog steeds actueel is. “Mijn gehoor is compleet naar de filistijnen” geeft de badmeester aan, waardoor hij na 40 jaar stopt met zijn werk.

Geluid kan een behoorlijke impact hebben op de concentratie en welzijn van medewerkers in zwembaden. In sportzalen en zwembaden gelden voor geluid andere normen dan in bijvoorbeeld schoollokalen of kantoorgebouwen. Onze adviseur Jelmer Niesten vertelt vanuit zijn ervaring.

Advies voor akoestiek in sportruimten
Jelmer: “Voor het ontwerp van een sportzaal zijn verschillende zaken van belang. Natuurlijk willen we een goede akoestiek realiseren, maar materialen moeten ook bestand zijn tegen bijvoorbeeld ballen en andere sportmaterialen. Hierbij zijn zowel de wensen van de opdrachtgever, van de gebruiker en de gebruikte materialen van belang. Hetzelfde geldt voor zwembaden.

Voor het advies van de akoestiek in sportruimten hanteren wij de richtlijnen van de KVLO en het NOS*NSF. Hierin gaat het over de nagalmtijd, de hoeveelheid galm in een ruimte. Door te voorkomen dat deze te lang wordt, hoeven sportleraren minder hard te praten omdat het geluid, zoals ook het geroep van kinderen, minder ‘hangt’ in een ruimte. Dit zorgt dus indirect voor lagere geluidniveaus.

Om een goede nagalmtijd te realiseren is het nodig om voldoende geluidabsorptie aan te brengen, dit kan door het toepassen van geluidabsorberende plafonds in combinatie met geluidabsorberende panelen op de wanden. Door goed na te denken over het type materiaal wat wordt toegepast en op welke posities dit wordt gedaan kan met zo min mogelijk materiaal en zo goed mogelijke prestatie worden gerealiseerd. Waar stootvastheid in sportzalen een belangrijk aandachtspunt is bij de toe te passen materialen is vocht dat in zwembaden. Poreuze materialen vormen in een zwembad bijvoorbeeld een risico met betrekking tot schimmelvorming.”

“Om te controleren of een gebouwde sportruimte voldoet aan de adviezen die wij tijdens het ontwerpproces hebben opgesteld, voeren wij vaak een geluidmeting uit. Eventuele verschillen tussen de theorie en de praktijk, en bijvoorbeeld afwijkingen in de toegepaste absorberende materialen kunnen we op deze manier opsporen en verhelpen. Gelukkig komt de werkelijkheid meestal overeen met onze adviezen.”

Terug naar het nieuwsoverzicht >


    

PROJECTEN

Zoeken