ZRi

Feest! Opening ARTIS-Groote Museum

10 juni 2022

  • ARTIS Groote Museum 07 Westzaal © ARTIS, Maarten van der Wal.jpg
  • ARTIS Groote Museum 01 Artisplein © ARTIS, Maarten van der Wal.jpg
  • ARTIS Groote Museum 10 Westzaal © ARTIS, Maarten van der Wal.jpg

10 juni 2022

Onlangs heeft Koningin Máxima het ARTIS-Groote Museum  feestelijk geopend. Dit rijksmonument uit 1855 is een nieuwe toevoeging aan ARTIS, naast de bekende Amsterdamse dierentuin en het microbenmuseum Micropia. Het Groote Museum is gerestaureerd en uitgebreid. Daarbij is de museumfunctie weer in volle glorie hersteld.

Het gebouw bestaat uit twee grote museumzalen op de eerste verdieping. Daar kunnen bezoekers, op een persoonlijke en interactieve manier, van alles beleven en leren over zichzelf en onze verbondenheid met de wereld om ons heen. Op de begane grond bevinden zich twee authentieke monumentale zalen voor vergaderingen, feesten en evenementen. Een nieuwe entree is in het geheel nieuw aangelegde souterrain gerealiseerd, zodat de museumentree nu gescheiden is van de entree van de bijeenkomstzalen.

ZRi heeft bij dit project geadviseerd op het gebied van bouwfysica, akoestiekbrandveiligheid en duurzaamheid.

Wat betekende dat voor ZRi? Het was een grote uitdaging om het gebouw zodanig te restaureren dat de monumentale zalen hun authenticiteit behielden, maar wel voldoen aan hedendaagse eisen. Ook is de brandveiligheid in het gebouw vrijwel geheel op nieuwbouwniveau gebracht.

Hoe dan? Voorbeelden van ingrepen zijn het toevoegen van isolatiemateriaal aan de binnenzijde van de gevel, het verbeteren van de luchtdichtheid, toepassing van zgn. monumentenglas, al dan niet in combinatie met binnenzetramen. Met al die ingrepen voldoet het Groote Museum aan de eisen anno nu, terwijl het uitwendige beeld is behouden. Ook is de oorspronkelijke materialisering niet aangetast of beschadigd (‘reversibele maatregelen’).

De brandwerendheid van de wanden is van 20 minuten naar 60 minuten gebracht. Ook zijn de vluchtmogelijkheden sterk verbeterd. Behalve een verhoogde veiligheid had dit nog een belangrijk voordeel. Door de opwaardering van de brandveiligheid naar nieuwbouwniveau, kon het toegestane bezoekersaantal namelijk flink omhoog.

Vanaf 2016 hebben wij aan dit project gewerkt, in een prettige en constructieve samenwerking met ARTIS, architect Evelyne Merkx, installatieadviseur Halmos, Duyts Bouwconstructies, bouwkundige uitwerking Bureau Bouwkunde, aannemer Nico de Bont, installateur Unica en andere betrokkenen.

We wensen ARTIS veel succes en plezier bij het gebruik van dit mooie gebouw!

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken