ZRi

Niet op je tenen lopen als je sport - VMBO Veurs Voorburg

30 juni 2022

  • IMG_20220518_163651.jpg
  • IMG_20220518_151913.jpg
  • 2022-05-18 16.29.20.jpg

30 juni 2022

Heeft ons advies over akoestiek uitgepakt zoals gedacht?
Vorige maand hebben onze adviseurs Koos Melse en Jelmer Niesten geluidmetingen gedaan in de nieuwbouw van VMBO Veurs te Voorburg om daar achter te komen. De uitkomst? Het is gelukt! De akoestiek is goed, ondanks de grote uitdaging vanwege de bijzondere centrale ligging van de gymzaal. De gymzaal is namelijk geïntegreerd in het gebouw, op de eerste verdieping, met geluidgevoelige functies daaronder.

Wat hebben onze adviseurs geadviseerd voor een goede akoestiek?
Wij hebben nauwkeurig bepaald wat nodig is om overlast door trillingen en geluid in naast- en onderliggende ruimten te voorkomen. Die ruimtes worden ook als theorielokalen en overlegruimten gebruikt.

Wat was er precies nodig?
Op deze locatie is gekozen om de vloer van de gymzaal zwevend uit te voeren. Dat betekent dat de vloer bestaat uit twee delen van beton waartussen een sterk verend systeem is aangebracht. Zo wordt voorkomen dat trillingen van de bovenste laag worden doorgegeven aan de onderste laag. Voor de wanden naar de aangrenzende ruimten zijn twee gipswanden op twee losstaande profielen bevestigd, een zogenaamd akoestisch ontkoppeld systeem.

Theorie is niet de praktijk
Bij dit soort oplossingen geeft de theorie aan dat ruim kan worden voldaan aan de eisen. Maar de praktijk wil nog wel eens afwijken. De uitvoering luistert nauw en ook kunnen bijvoorbeeld doorvoeren door de wand roet in het eten gooien. Maar het is gelukt. De metingen geven aan dat in de ruimten onder de gymzaal zonder hinder gewerkt kan worden tijdens een potje basketbal.

Lees meer over akoestiek 
Hoogste punt Veurs
Eerste paal Veurs
Project Veurs

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken