ZRi

Start bouw IKC Sterrenkwartier Spijkenisse

16 november 2022

  • IMP - EXT 8 - groen.png
  • P - 2A _2X UITGEZOOMD.png
  • INT - 20 - exposure 65 - interieur.png
  • INT - 21 - exposure 65 - interieur.png

16 november 2022

Vorige maand is de bouw van het nieuwe IKC Sterrenkwartier in Spijkenisse gestart! Het IKC wordt een gezamenlijk schoolgebouw voor de twee basisscholen RKBS Paus Johannes en CBS-Marimba, met een gymvoorziening en dagopvang.

Het gebouw wordt slim en compact. Dit betekent dat er flexibel kan worden omgegaan met de invulling en het gebruik van de ruimten in het gebouw. Vandaag leerpleinen met lokalen, morgen een breed scala aan kleine leerruimten. Het gebouw is bijna energie neutraal (BENG) en wordt uitgevoerd met duurzame en natuurlijke materialen: robuust en onderhoudsarm.

Onze betrokkenheid
In dit project namen wij de advisering bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid voor onze rekening. Speciale aandacht hebben we hierbij besteed aan de geluidisolatie tussen de gymzalen en de onderliggende lokalen. De gymzalen liggen namelijk recht bóven de theorielokalen en in de theorielokalen wil je geen overlast hebben van de sportactiviteiten boven je.

Sporten boven je hoofd?
Hoe zorgen we voor een goede geluidisolatie van de bovenliggende gymzalen? In eerste instantie overleggen we met de architect de ligging van de gymzalen ten opzichte van de theorielokalen. De gemakkelijkste (en goedkoopste) oplossing is namelijk om de gymzalen op de begane grond te positioneren. Maar dat bleek niet mogelijk door de programmatische eisen.

Als volgende stap hebben we de vloer met voldoende geluidisolatie uitgewerkt. Normaliter is dit in een schoolgebouw een betonnen vloer, met eventueel een lichte zwevende dekvloer. Bij de gymzaal hebben we ervoor gekozen om deze zwevende dekvloer veel zwaarder uit te voeren, om juist ook geluiddemping te kunnen realiseren in de lagere frequenties van het geluidspectrum. Maar dat zorgt wel voor een hoogteverschil tussen de vloer van de gymzaal en de overige ruimten.

Oplossing hoogteverschil gymzaalvloer
Omdat we het hoogteverschil vroeg in het proces konden vaststellen, konden de constructeur en de architect dit goed en vroegtijdig in hun ontwerp meenemen. In plaats van verhoging van de gymzaalvloer is gekozen voor verlaging van het plafond ónder de gymzalen, maar dat heeft wel constructiegevolgen voor het ontwerp.
Het uiteindelijke resultaat is een mooie integrale oplossing, zonder dat er op de verdieping hellingen of trapjes nodig zijn om het hoogteverschil te overbruggen.

Nieuwsgierig geworden naar andere aandachtspunten en onze werkwijze? Vraag het onze projectleider Anika Haak.

In samenwerking met RoosRos Architecten, HEVO, De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs B.V., H4D Raadgevend Ingenieurs B.V. en Bouwbedrijf Remmers B.V.

Beeldmateriaal: Henk de Gelder + RoosRos Architecten

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken