ZRi

Duurzaam bouwen op Duurzame Dinsdag

5 september 2023

  • id480/Duurzame dinsdag met rand.jpg

5 september 2023

De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Op deze dag worden duurzame initiatieven zichtbaar gemaakt.

Duurzaamheid staat bij ZRi hoog in het vaandel. We integreren duurzaamheid integraal in de adviezen voor onze projecten. Dat wil zeggen dat we kijken naar energie- en materiaalgebruik. Kan er duurzaam materiaal gebruikt worden of kan materiaal hergebruikt worden? En transformatie van gebouwen is veelal duurzamer dan sloop en nieuwbouw.
Twee voorbeelden van projecten waar we in het kader van duurzaamheid bij ZRi aan werken zijn het schakelstation in Dordrecht en het stimuleren van biobased en natuurinclusief bouwen in Friesland.

Transformatie van schakelstation naar woongebouw
Langs de oever van het Wantij in Dordrecht staat een voormalig schakelstation. Het monumentale gebouw, een bijzonder ontwerp van George Hamerpagt, wordt herontwikkeld naar een duurzaam woongebouw met ruim dertig appartementen. RoosRos Architecten maakt daarvoor het ontwerp.

Uiteraard is het meest duurzame van het project dat het monumentale gebouw behouden blijft. Niet als schakelstation, maar als woongebouw. Een grootschalige verbouwing, waarbij hergebruik centraal staat, zowel van het gebouw als van de bouwmaterialen. Het gebouw wordt volledig nageïsoleerd, de beglazing wordt vervangen en de akoestische prestaties van het gebouw gaan voldoen aan de nieuwbouweisen. Het oude gebouw zal dan weer volledig geschikt voor een duurzame toekomst en een nieuwe generatie kan met dit gebouw opgroeien. Zo wordt dit voormalige schakelstation een fijne en comfortabele plek om te wonen.

ZRi adviseerde het ontwerpteam over bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek en duurzaamheid. De plannen voorzien in een karakteristiek gebouw dat voldoet aan de bouwvoorschriften voor nieuwbouw.

Biobased en natuurinclusief bouwen
In september 2023 start de bouwerscompetitie voor biobased en natuurinclusieve sociale woningbouw in Leeuwarden. Op de plek van het voormalige stadion van SC Cambuur gaat woningcorporatie WoonFriesland 45 tot 50 heel duurzame huurwoningen laten bouwen. Marktpartijen worden uitgedaagd voorstellen te maken voor biobased en natuurinclusief te bouwen tegen een marktconforme prijs, zonder concessies te doen aan kwaliteit en functionaliteit.

De bouwerscompetitie is onderdeel van het programma 'Een nieuwe bouwcultuur' van het College van Rijksadviseurs. "Met deze competitie willen wij aantonen dat we in ons land ook sociale huurwoningen met biobased materialen kunnen uitvoeren en die in een natuurinclusieve omgeving kunnen realiseren”, aldus Rijksbouwmeester Francesco Veenstra.

De competitie krijgt alle steun van de gemeente Leeuwarden. “De bouwerscompetitie sluit naadloos aan bij onze ambities om meer biobased te bouwen”, zegt wethouder Hein de Haan. Zijn gemeente wil maar al te graag de keten van plant naar pand rond maken.

De sociale nieuwbouw is onderdeel van de duurzame ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Leeuwarden Nieuw Oud Oost. In een groene, parkachtige omgeving zullen in totaal vijfhonderd heel gevarieerde huur- en koopwoningen worden gebouwd.

ZRi adviseert het College van Rijksadviseurs, WoonFriesland en de gemeente Leeuwarden bij deze bouwerscompetitie.

Wil je meer informatie over het schakelstation? Kijk hier, of vraag het Anika Haak.
Wil je meer informatie over de bouwerscompetitie voor biobased en natuurinclusieve sociale woningbouw in Leeuwarden? Kijk hier of vraag het Arnold Groeneveld

 

Terug naar het nieuwsoverzicht >


    

PROJECTEN

Zoeken