ZRi

Schakelstation 50kV Dordrecht

  • schakelstation 50K Dordrecht/Oranjelaan_aanpassing klein formaat.jpg
  • schakelstation 50K Dordrecht/50kv atrium optie 2 klein formaat.jpg

Projectsoort

Projectgrootte

circa 4.000 m2 bvo

Periode

2022 - heden

Medewerkers

Langs de oever van het Wantij in Dordrecht staat een voormalig schakelstation. Het monumentale gebouw, een bijzonder ontwerp met een heel symmetrische opbouw van George Hamerpagt, wordt herontwikkeld naar een duurzaam woongebouw met ruim dertig appartementen.

Transformatie van een monumentaal gebouw
Om het gebouw geschikt te maken voor bewoning wordt een deel van de transformatorhal opengebroken. De nieuwe patio vormt het hart van het woongebouw. Vandaaruit worden alle woningen ontsloten en royaal van daglicht voorzien. Ook is sprake van toevoeging van een nieuwbouwdeel in lijn met de details en kleuren van de oudbouw.

Bij de grootschalige verbouwing van het schakelstation naar woongebouw staat hergebruik centraal, van zowel het gebouw als van de bouwmaterialen. Het gebouw wordt volledig nageïsoleerd, de beglazing wordt vervangen en de akoestische prestaties van het gebouw gaan voldoen aan de nieuwbouweisen. Het oude gebouw zal dan weer volledig geschikt voor een duurzame toekomst en een nieuwe generatie kan met dit gebouw opgroeien. Zo wordt dit voormalige schakelstation een fijne en comfortabele plek om te wonen.

ZRi adviseerde het ontwerpteam over bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek en duurzaamheid. De plannen voorzien in een karakteristiek gebouw dat voldoet aan de bouwvoorschriften voor nieuwbouw.

In samenwerking met GetGripp, RoosRos Architecten, Cauberg Huygen.

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken