ZRi

Stationsgebied Zuid - Eindhoven

  • Eindhoven Stationsomgeving Zuid/Eindhoven Stationsomgeving Zuid1.jpg
  • Eindhoven Stationsomgeving Zuid/Eindhoven Stationsomgeving Zuid2.jpg

Opdrachtgever

Gemeente Eindhoven

Diensten

Aanbesteden-Contracteren
Contracteringsstrategie, Ontwikkelcompetitie

Gebouwfunctie

Projectsoort

Projectgrootte

circa 55.000 m2 bvo

Periode

2016 - 2017

Medewerkers

Eindhoven is het hart van de Brainport regio, een toptechnologieregio toonaangevend op wereldniveau, waar hightech en design hand in hand gaan. Stationsplein Zuid ligt in het hart van Eindhoven en is dagelijks dé entree voor duizenden bezoekers aan deze regio.

ZRi is betrokken geweest als adviseur van gemeente Eindhoven voor de opzet en de proces-begeleiding van de ontwikkelcompetitie. Een taak die ZRi ook bij de herontwikkeling van het Koningin Julianaplein in Den Haag en de Merckt in Groningen toevertrouwd was. Kenmerkend voor de ontwikkelcompetitie is dat het gaat om de verkoop van grond, waarbij deelnemers worden beoordeeld op zowel de kwaliteiten van het te ontwikkelen plan als het grondbod.

Het winnende plan is ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company en ZUS (Zones Urbaines Sensible) in samenwerking met vastgoedontwikkelaar Amvest en woningcorporatie Woonbedrijf.

District E bestaat uit drie torens tussen de 76 en 158 meter hoog, die naar beneden uitwaaieren. Circa een derde van het totaal vloeroppervlak is bestemd voor publieke en commerciële functies. Onder de gebouwen en het voorplein komt een parkeerkelder voor auto’s en fietsen. In de openbare ruimte is plek voor een grote diversiteit aan bomen en planten. District E biedt hiermee kansen voor een programma specifiek voor de stad Eindhoven en alle Eindhovenaren.

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken