ZRi

Museum Boijmans van Beuningen - Rotterdam

  • Foto museum tuinzijde.jpg

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

Mecanoo

Diensten

Bouwfysica-Bouwtechniek
Akoestiek, Bouwfysica

Gebouwfunctie

Projectsoort

Projectgrootte

circa 25.000 m2 bvo

Periode

2020 - heden

Medewerkers

Het voor Rotterdam zo belangrijke Museum Boijmans van Beuningen wordt de komende jaren gerenoveerd. Het monumentale museumgebouw - in verschillende periodes ontworpen door respectievelijk Ad van der Steur (1935) en Sandor Bodon (1972) - ondergaat een grootschalige vernieuwing. Het doel is een kunstmuseum met betere faciliteiten, goede routes en vernieuwde expositieruimtes, dat meer bezoekers trekt. Na renovatie zal het museumgebouw bovendien aan hedendaagse duurzaamheidseisen voldoen.

Stabiel binnenklimaat
ZRi adviseert in nauwe samenwerking met ingenieursbureau Deerns over het binnenmilieu en de akoestische kwaliteit van museumzalen en werkruimtes. Een complexe opgave. Het museum biedt een overzicht van Nederlandse en Europese kunst, van de vroege middeleeuwen tot in de 21e eeuw. De tekeningencollectie is één van de belangrijkste ter wereld. Vanwege de kwetsbaarheid van de collectie moet een extreem stabiel binnenklimaat worden gecreëerd. Schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid kunnen leiden tot krimp, uitdroging of misschien wel scheurvorming.

Beperkte lichtinval
Ook denken wij in nauw overleg met het museum na over beheersing van daglichttoetreding en beperking van het gebruik van kunstlicht in de tentoonstellingsruimtes. Zodra licht op een voorwerp valt, komen vervalprocessen op gang. Werken op papier, foto’s, schilderijen, textiel of andere kwetsbare materialen mogen dus maar beperkt aan licht in het algemeen en zonlicht in het bijzonder worden blootgesteld. Tegelijkertijd is voldoende licht essentieel voor het realiseren van aantrekkelijke tentoonstellingen. In nauw overleg met het museum bepalen wij het optimale evenwicht tussen enerzijds comfort voor bezoekers en medewerkers en anderzijds de noodzakelijke bescherming van kwetsbare kunstwerken. En wat beheersing van de lichtsterkte vervolgens betekent voor het ontwerp van de tentoonstellings-, werk- en andere verblijfsruimtes.

Fijne akoestiek
Een museum dat meer bezoekers trekt, krijgt te maken met een hogere geluidbelasting. Wij doen voorstellen voor een fijne akoestiek op de verschillende plekken in het gebouw. In nauwe samenwerking met de architect wordt ervoor gezorgd dat die maatregelen passen in het architectonische ontwerp.

Zo leveren wij een bijdrage aan een bijzonder museum, met een gebouw waar de collectie tot in lengte van jaren heel goed is beschermd en dat comfortabel is voor de bezoekers. 

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken