Spui Campus Den Haag Universiteit Leiden
Projectsoort
Projectgrootte
circa 22.000 m2 bvo
Periode
2022 - heden
Medewerkers
Aan het Spui in Den Haag is een begin gemaakt met de transformatie van een voormalig warenhuis tot een groot universiteitsgebouw voor de Universiteit Leiden. In de oude V&D komt een interuniversitair centrum met ruimte voor dagelijks duizenden studenten, docenten en medewerkers.
Het gebouw, een complex van ruim 20.000 m2 middenin de binnenstad, kent een rijke historie en bestaat uit verschillende bouwdelen uit verschillende perioden. Het beeldbepalende deel aan het Spui in de stijl van de late Amsterdamse School dateert uit 1930. Direct na de Tweede Wereldoorlog werd het pand uitgebreid met een meer zakelijk gebouw en verhuisde de ingang naar de Grote Marktstraat.
Bij de transformatie naar een universiteitsgebouw wordt de grandeur van de oorspronkelijke entree aan het Spui hersteld en keren de etalages terug. Het complex biedt plek aan grote en kleine collegezalen, een veelheid aan zelfstudieruimten, inclusief buitenstudieplekken op het dak met uitzicht over de stad, generieke onderwijsruimten, kantoren en een restaurant. Het pand kent straks meerdere gebruikers. De universiteit gaat in het Universiteitsgebouw Spui samenwerken met TU Delft, Open Universiteit, LUMC en de vereniging Universiteiten van Nederland.
Gebouweigenaar CBRE renoveert en verduurzaamt het casco zodat het geschikt is als universiteitsgebouw. Daarna wordt in opdracht van de Universiteit Leiden een inbouwpakket aangebracht. JHK Architecten maakt het ontwerp voor dat inbouwpakket en streeft daarbij in nauwe samenwerking met de toekomstige gebruikers naar een modern en duurzaam ingericht gebouw.
ZRi is verantwoordelijk voor een goed bouwfysisch ontwerp en een goede akoestiek. We besteden bijzondere aandacht aan de grote collegezalen en de (sport-)accommodatie op de begane grond. Specifieke maatregelen, zoals gebruik van verende vloeren, akoestisch ontkoppelde plafonds en voorzetwanden, maken het mogelijk om de verschillende ruimten gelijktijdig en intensief te gebruiken.
Wilt u meer weten over dit project?
Neem dan contact op met
Martijn van Winkelen