ZRi

Anika Haak 10 jaar bij ZRi

16 november 2023

  • id495/IMG-20231108-WA0001.jpg

16 november 2023

Sinds 2013 is Anika werkzaam bij ZRi in het vakgebied Bouwfysica en Bouwtechniek. Alles draait bij haar om advisering over akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid in gebouwen. Vanaf 2020 is ze partner en verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitbreiding van dit vakgebied binnen ZRi.

Hoe is het om alweer 10 jaar werkzaam te zijn bij ZRi?

“Tja, jeetje, dan denk je altijd terug aan toen je begon, toch? De tijd is omgevlogen. Ik heb verschrikkelijk veel projecten gedaan. En dat gaat onverminderd door. De laatste jaren als partner is het managen erbij gekomen. En dat is leuk, uitdagend. Ik verveel me geen moment.” Aldus Anika.
Je voelt je als een vis in het water dus? “Ja, absoluut.”

Waar ben je mee bezig?

“Met veel projecten in maatschappelijk vastgoed, met verschillende uitdagingen."

"Ik ben trots op mijn werk voor het nieuwe boekenmagazijn voor de Koninklijke Bibliotheek. Een heel erg leuk project omdat er met de nieuwste technische innovaties wordt gebouwd. Het magazijn wordt volledig geautomatiseerd. Computergestuurde robots halen de gevraagde items uit veertien meter hoge stellingen en zetten ze ook weer terug. De uitdaging hier is een stabiel binnenklimaat, dat zo min mogelijk afhankelijk is van de buitentemperatuur zonder hoge kosten voor klimaatinstallaties. Er komen geen mensen in het magazijn. Dat betekent dat we andere bouwfysica en brandveiligheid oplossingen kunnen bedenken, dan voor een gebouw waar mensen komen.”

“Tegenwoordig wordt gelukkig veel aandacht gegeven aan duurzaamheid en hergebruik van materialen. Bij het project Schakelstation 50K in Dordrecht is dat bijvoorbeeld het geval. Een voormalig schakelstation wordt getransformeerd in een woongebouw met 30 appartementen. Een oud donker gebouw. Hoe zorgen we voor genoeg daglicht in de appartementen? Hoe gaat het oude gebouw in de nieuwe toepassing aan de eisen van het Bouwbesluit voldoen? Denk aan isolatie, beglazing en akoestische prestaties. En dan zo, dat het voor de komende decennia comfortabel wonen is in dit gebouw.”

"Ook krijgen we veel adviesaanvragen voor nieuwe of te verbouwen integrale kindcentra (IKC’s). Basisscholen worden samengevoegd met onder meer kinderopvang op één locatie. Een voorbeeld is het nieuwbouwproject SPILcentrum Eckart in Eindhoven, Voor deze IKC’s geven we advies op het gebied van bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid, zodat kinderen goed en comfortabel kunnen leren, spelen en in de opvang kunnen slapen als dat nodig is, zonder geluidoverlast.”

Tot slot word ik blij van de vele kennis die binnen ZRi aanwezig is. Stagiairs en afstudeerders zetten mij regelmatig aan het denken. Dat houdt mij scherp. De brede dienstverlening van ZRi vind ik interessant. ZRi geeft ook advies over aanbestedingen en bouwmanagement en dat is niet alleen nuttig, maar ook leuk, vanwege de kruisbestuiving in kennis over de verschillende bouwfases van een bouwproject."

We waarderen Anika als partner en collega. En dat hebben we woensdag 8 november even gevierd.

Meer weten, zie ook: Anika Haak treedt toe tot de directie.

Terug naar het nieuwsoverzicht >


    

PROJECTEN

Zoeken