ZRi

Kennis update Fire Safety Engineering bij ZRi

3 januari 2023

  • 20221028_100330.jpg

3 januari 2023

Onze adviseur Angela Smit en technisch specialist Mark van der Bijll hebben de cursus Fire Safety Engineering (FSE) gevolgd en met succes afgesloten. Maandag 5 december deelden zij de kennis met onze collega adviseurs over ’Brandfysica’, Rook en rookverspreiding’, ‘Vluchten bij brand’, ‘Constructiegedrag’, ‘installaties’ en ‘rapportages’.

Brand, je moet er niet aan denken
Als gebruiker of bezoeker van een gebouw sta je er niet bij stil. ‘Wat moet je doen als er brand uitbreekt?’, ‘Waar moet je heen?’, ‘Hoe lang heb je tijd om te vluchten?’ Wellicht heb je wel gekeken waar de nooduitgang zit. En dat is goed, meer hoeft ook niet. Want bij de (ver)bouw van het gebouw is daar over nagedacht. Onze adviseurs geven brandveiligheidsadvies tijdens het ontwerp en de uitvoeringsfase van gebouwen. Zodat het gebouw voldoet aan de wet- en regelgeving, maar ook praktisch is in gebruik.

Brandstof, zuurstof en temperatuur
Bij verbranding zijn brandstof, zuurstof en temperatuur bepalend voor de intensiviteit van de brand en de rookontwikkeling. Vandaag de dag worden andere materialen gebruikt dan in het verleden. En ook de brandbaarheid van het interieur is veranderd in de loop van de tijd. Tegenwoordig zitten er veel meer soorten kunststof verwerkt in bijvoorbeeld banken en stoelen, wat voor een ander brandverloop zorgt dan vroeger, toen er meer met hout en wol werd gewerkt. Al deze facetten moeten in het ontwerp worden meegenomen.

Fire Safety Engineering
Geen enkel gebouw is hetzelfde. Standaard gebouwen krijgen standaard oplossingen conform het Bouwbesluit: denk aan vluchtwegen, brandscheidingen of materiaalgebruik. Maar als de gebruikelijke maatregelen niet meer toepasbaar zijn, bijvoorbeeld bij hele grote kantoorgebouwen of bij innovatieve bouwoplossingen? Welke brandveiligheidsoplossingen horen daar bij? Het is het werk van onze adviseurs om passende oplossingen te vinden om te voldoen aan de brandveiligheid. We adviseren zo kosten effectief mogelijk. Alles in overleg met de opdrachtgever, het ontwerpteam en de brandweer.

Gerelateerde projecten:
-       Beroepscampus Middelharnis een bijzonder gebouw (onderwijs)
-       Haringlocatie Delft (wonen)
-       Kievitshorst Beneluxlaan Tilburg (zorg)
-       Ontwikkeling Noordelijk Havenhoofd Scheveningen (hotel, recreatie, parkeergarage, etc.)

Wilt u meer weten over brandveiligheidseisen? 
Neem dan contact op met Angela Smit of Mark van der Bijll

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken