ZRi

Compact gemeentehuis voor Haarlemmermeer

  • Gemeentehuis Haarlemmermeer - Hoofddorp/20230816-c09-text website1.jpg
  • Gemeentehuis Haarlemmermeer - Hoofddorp/20230816-c01-text website2.jpg
  • Gemeentehuis Haarlemmermeer - Hoofddorp/20230816-c02-text website3.jpg
  • Gemeentehuis Haarlemmermeer - Hoofddorp/T1226-c05 website4.jpg

Projectsoort

Projectgrootte

circa 14.500 m2 bvo

Periode

2022 - heden

Medewerkers

Haarlemmermeer krijgt een nieuw gemeentehuis. Het bestaande gemeentehuis in het centrum van Hoofddorp maakt plaats voor compacte, overzichtelijke nieuwbouw. In het ontwerp van architectenbureau Cepezed staat ontmoeting voorop. Het wordt een eigentijds, duurzaam en laagdrempelig gebouw voor de medewerkers en de inwoners van de Haarlemmermeer.

De gemeenteraad besloot in 2020 een nieuw gemeentehuis te bouwen. Het oude gebouw voldeed niet meer aan hedendaagse eisen en was onvoldoende functioneel. In de nieuwbouw aan het Raadhuisplein komt onder meer de historie van de droogmaking halverwege de 19e eeuw naar voren. De keramische gevelelementen zijn tot aan Normaal Amsterdams Peil geglazuurd en daarboven mat.

Het gebouw wordt energieneutraal. Dit is bereikt door de keuze voor een compact gebouw, een optimale buitenschil, plaatsing van zonnepanelen op het dak en toepassing van energiezuinige installaties.

De architect streeft naar een zeer open gebouw, waarbij onderling contact wordt gestimuleerd. Het gebouw voorziet daarom in een open atrium met aangrenzend open werkplekken en andere ruimten. Om ervoor te zorgen dat voor iedereen een akoestisch prettige omgeving ontstaat, maken akoestische maatregelen integraal onderdeel uit van het bouwkundige en interieur-ontwerp. Het resultaat hiervan is, dat de medewerkers en de bezoekers de akoestische voorzieningen niet direct waarnemen, maar zeker wel gaan ervaren.

ZRi werkte bij het ontwerp samen met Cepezed, Halmos, Royal HaskoningDHV en Fokkema. Wij adviseerden niet alleen over duurzaamheid en een integrale benadering van de akoestiek, maar ook over bouwfysica en brandveiligheid.

Afbeeldingen: Cepezed

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken