ZRi

Academie Tien Utrecht

  • Academie Tien/Academie tien 1.jpg
  • Academie Tien/Academie tien 2.jpg

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht

Architect

Architekten Cie en Wiersema architecten

Diensten

Bouwfysica-Bouwtechniek
Akoestiek, Bouwfysica, Brandveiligheid

Gebouwfunctie

Projectsoort

Projectgrootte

circa 13.000 m2 bvo

Periode

2018 - heden

Medewerkers

In opdracht van de gemeente Utrecht wordt de nieuwbouw van de VO-school Academie Tien gerealiseerd. Het gebouw heeft een omvang van circa 13.000 m2 en bestaat uit een fietsparkeerkelder en vijf bovenliggende bouwlagen, met daarin de school en een sporthal. Bijzonder aan het ontwerp is het openbaar toegankelijke dak, de aantrekkelijke centrale hal en de fraaie keramische buitenschil.

ZRi neemt de advieswerkzaamheden voor bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid tot haar rekening. De huisvestingsvisie van Academie Tien is, ‘groot voelt klein’. Academie Tien wil de leerling een thuisgevoel geven. Geen massale ruimtes, maar kleine units waar de leerling zich prettig en geborgen voelt. Geen grote aula, maar een bijeenkomsthal als hart van de school.

Op het gebied van brandveiligheid en akoestiek brengt zo’n centrale hal de nodige uitdagingen met zich mee. Het gebouw heeft een grote centrale hal waarin veel verschillende activiteiten plaatsvinden. De omvang van deze centrale hal is kleiner dan 1.000 m2, om zo te voorkomen dat er een gelijkwaardige oplossing, zoals een RWA of sprinklerinstallatie, toegepast moest worden. In goede samenwerking met de architect hebben we deze afmetingen gedurende het gehele proces bewaakt. Daarnaast zijn er veel verschillende functies in het gebouw aanwezig; waar veel geluid wordt geproduceerd (zoals de studio’s) of waar juist weinig geluid hoorbaar mag zijn (zoals de leslokalen). Wij hebben hierin advies gegeven over de benodigde voorzieningen om ervoor te zorgen dat er overal in het gebouw een prettig akoestisch klimaat aanwezig is. 

De verwachte start van de bouw is in 2021.

Het ontwerpteam bestaat uit de Architekten Cie, Wiersema architecten, installatieadviseur Galjema en constructeur Van Rossum.

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken