ZRi

Beroepscampus Middelharnis een bijzonder gebouw in meerdere opzichten

15 november 2022

  • 20221024_161712.jpg
  • 20221024_161656.jpg
  • IMG-20220919-WA0001.jpg

15 november 2022

Beroepscampus Middelharnis Noord en Zuid in gebruik
Middelharnis - De beroepscampus Middelharnis is alweer een paar maanden in gebruik. Een bijzonder gebouw in meerdere opzichten. Het gebouw wordt namelijk gebruikt door maar liefst 8 partijen, een VMBO, MBO en verschillende ondernemers. Daarnaast is het gebouw in verschillende delen en fases opgebouwd. Eerst is bouwdeel ‘Zuid’ tegen het oude gebouw van de school aangebouwd, waarna de oudbouw is gesloopt en het nieuwe bouwdeel ‘Noord’ ervoor in de plaats is gekomen. Het zijn dus eigenlijk twee bouwdelen, die samen één gebouw vormen.  

Een uitdaging voor de brandveiligheid
Jorinde Bijpost, bouwfysisch adviseur: ‘meestal ligt het brandveiligheidsconcept van een nieuw gebouw vast. Bij dit project wijzigden echter tijdens de bouw de vluchtroutes tussen de oplevering van bouwdeel ‘Zuid’, de sloop van de oudbouw en vervolgens de oplevering van bouwdeel ‘Noord’. Dit vormde een uitdaging voor het ontwerpteam en bouwteam.
Onze oplossing? We hebben de vluchtroutes tijdens de bouw aangepast aan de fase van de bouw. Toen de beroepscampus Zuid nog niet was aangebouwd, werd de nooduitgang vanuit Noord tijdelijk via een gang en een gevelopening naar buiten geleid. Toen de twee gebouwen aan elkaar waren gebouwd leidde de nooduitgang via de beroepscampus Zuid naar buiten. In de gang zie je de verbinding tussen de twee gebouwen.

En een uitdaging voor de akoestiek
Een ander uitdaging vormde de akoestiek in het gebouw. Het gebouw huisvest namelijk praktijkonderwijs. En waar praktijk onderwijs wordt gegeven, betekent dat bij Middelharnis: werken met zware machines. Als die aanstaan produceert dat veel geluid en trillingen. Wij kregen daarom de vraag: Hoe kan de geluidhinder in de aangrenzende ruimten worden beperkt?  

Jorinde: ‘Samen met de architect hebben we naar een slimme situering van de ruimten gekeken, zodat de ruimten die het meeste geluid produceren niet naast een ruimte liggen waar bijvoorbeeld tentamens worden afgenomen. Daarnaast hebben we onder andere de begane grondvloer gedilateerd. Dat wil zeggen dat de vloerdelen los van elkaar zijn gemonteerd, zodat er geen geluid en trillingen door de vloeren worden overgedragen naar andere ruimten.’

In september is de campus feestelijk geopend. We danken alle samenwerkende partijen voor de prettige samenwerking en wensen de gebruikers van het gebouw een fijn verblijf op de campus toe.
Opdrachtgever RGO MiddelharnisRoosRos Architecten, installatie adviseur J.van Toorenburg, Constructieadviseur Swinn, Projectmanager Sweco en aannemer Vaessen.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken