ZRi

Bossche Vakschool ‘s-Hertogenbosch

  • Bossche Vakschool Den Bosch/Render Bossche vakschool logo.jpg

Projectsoort

Periode

2020 - heden

Medewerkers

Een blikvanger van formaat: de nieuwe Bossche Vakschool. De Bossche Vakschool is ontstaan door het samenbrengen van het voormalig Duhamel College en het Hervion College te ’s-Hertogenbosch. De vakschool biedt VMBO-onderwijs (basis en kader) aan op haar locatie aan de Hervensebaan 5 te ’s-Hertogenbosch. De verouderde huisvesting en de verwachting dat het aantal leerlingen de komende jaren zal stijgen hebben ertoe geleid dat de school in aanmerking komt voor nieuwbouw.

Onder het mom “Leren doe je nooit alleen”, biedt De Bossche Vakschool voor haar circa 700 leerlingen een breed scala aan profielen. Denk daarbij aan een horeca, bakkerij, bouw en techniek afdeling. Om al de leerlingen een nieuw onderkomen te bieden, is het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuwbouwplan. In opdracht van Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) heeft ZRi advieswerkzaamheden uitgevoerd voor bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid. Onze adviseur bouwfysica en bouwtechniek Jelmer Niesten verteld meer over zijn werkzaamheden binnen dit project:

“In dit project is op het eerste gezicht het gebruik van hout opvallend. Zowel in de gevel als binnen zijn houten kolommen verwerkt. Deze houten elementen waren in combinatie met de grote centrale aula een aandachtspunt bij het opstellen van het brandveiligheidsconcept. Om hier op een praktische manier invulling aan te geven hebben wij in overleg met de constructeur een brandveiligheidsconcept opgesteld waarin de verschillende brandcompartimenten de opzet van de draagconstructie volgen. Ook hebben we voor het gebruik van het hout in de gevel een berekening uitgevoerd om te bepalen of het aandeel hout hier in het kader van brandvoortplanting niet te hoog is.

Een andere uitdaging in de Bossche Vakschool was de uitbreiding van geluid van de verschillende praktijklokalen naar de (stillere) instructielokalen. Om hinder tussen deze ruimten zo veel mogelijk te voorkomen is in het plan in basis gefocust op het voldoende scheiden van de verschillende functies. Op de posities waar praktijklokalen wel aan instructielokalen grenzen, zoals de ruimte voor houtbewerking op de begane grond en de bovengelegen theorielokalen, of het muzieklokaal op de verdieping en de naastgelegen lokalen, hebben wij advies gegeven over de te treffen maatregelen. Zo zijn er bijvoorbeeld geluidwerende plafonds en voorzetwanden opgenomen. Op deze manier kan er in de ene ruimte rustig les worden gegeven terwijl er in een andere ruimte een houten werkstuk wordt gezaagd.”

Nieuwsgierig hoe het gebouw eruit komt te zien? Neem alvast een virtueel kijkje!

In samenwerking met Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) | Klictet | Van de Laar | HEVO

Beeld: Rothuizen architecten Stedenbouwkundigen
Video: Bossche Vakschool

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken