ZRi

Duurzame nieuwbouw in centrum Leidschendam

  • Leytsche Hof - Leidschendam/30951 - VV 02-small.jpg
  • Leytsche Hof - Leidschendam/30951 - Ext 07-small.jpg
  • Leytsche Hof - Leidschendam/30951 - Ext 04 - actualisatie-small.jpg
  • Leytsche Hof - Leidschendam/30951 - Ext 08-small.jpg

Projectsoort

Projectgrootte

circa 23.100 m2 bvo

Aantal

153 woningen

Periode

2017 - heden

Medewerkers

Nabij het nieuwe centrum van Leidschendam bouwt Damcentrum, een ontwikkelcombinatie van BPD Gebiedsontwikkeling en SDJ vastgoedontwikkeling, 153 huur- en koopwoningen rond een gemeenschappelijke binnentuin bovenop een parkeerdek. 

Het ontwerp van KOW architecten in samenwerking met RROG Stedenbouw en Landschap bestaat uit vijf heel verschillende bouwdelen aan vier straten: appartementen in de hoogbouw aan de Oude Trambaan, eengezinswoningen aan de Schoorlaan en beneden-bovenwoningen aan de Rijnlandstraat en de Landscheidingsstraat. De bijna honderd huurwoningen worden door het BPD Woningfonds verhuurd in het middensegment.

KOW heeft Leytsche Hof ontworpen vanuit het concept ‘de stad te verbeteren met architectuur die voelt als een tweede natuur’. Met een aantrekkelijke binnentuin om ontmoeten te stimuleren. De binnentuin is bovendien klimaat-adaptief en waterbergend. Speciale fietsparkeerplaatsen moeten bewoners ertoe verleiden eerder de fiets te pakken. Ook is door de architect veel aandacht besteed aan een goede aansluiting met de straat. Bloembakken naast de voordeur bevorderen een groene leefomgeving.

Leytsche Hof wordt duurzaam en comfortabel. ZRi ontwikkelde samen met de andere adviseurs en de ontwerpers een systeem van energieopwekking op basis van bodembronnen. Door het gebruik van warmtepompen is de energievoorziening volledig elektrisch en is een gasaansluiting overbodig. Ook voldoet het project aan de eisen van bijna energie-neutrale gebouwen (BENG).

Het ontwerpteam was een samenwerking tussen KOW architecten, SWINN (constructeur), Galjema (installatieadviseur) en ZRi. Wij adviseerden ook over bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Vervolgens is het plan in bouwteam met aannemer Batenburg uitgewerkt.

Afbeeldingen: BPD Ontwikkeling

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken