ZRi

IKC De Toverberg - Zoetermeer

  • IKC De Toverberg/IKC Toverberg Zoetermeer1.jpg
  • IKC De Toverberg/DSCN9923.JPG
  • IKC De Toverberg/DSCN9926.JPG
  • IKC De Toverberg/DSCN9913.JPG

Projectsoort

Projectgrootte

circa 2.050 m2 bvo

Periode

2016 - 2017

Medewerkers

IKC De Toverberg in Zoetermeer biedt onderdak aan basisschool ’t Schrijverke, kinderopvang De Drie Ballonnen en centrum voor jeugd en gezin Het Meerpunt. Dit bijzondere onderwijsgebouw maakt gebruik van een open leerconcept, zonder afgesloten klaslokalen. Ook staan de twee verdiepingen met elkaar in open verbinding door middel van een centraal gelegen vide.

ZRi heeft op verschillende gebieden adviesgegeven, waarbij het advies op akoestiek een uitdaging was. Door het ontbreken van binnenwanden, moest het akoestisch klimaat gecreëerd worden met behulp van andere maatregelen zoals het toevoegen van geluidsabsorberende materialen op wanden en inrichtingselementen. Hiertoe hebben wij al vroeg in het ontwerpproces een akoestisch simulatiemodel opgezet, waarmee wij onderzochten welke maatregelen het beste aansloten bij de gewenste akoestiek, het gebruik en de architectuur. Deze maatregelen zijn gedurende het ontwerpproces, in samenwerking met het hele ontwerpteam, integraal verwerkt in het ontwerp.

Naast akoestisch hebben wij bouwfysisch- en brandveiligheidsadvies verzorgd. We hebben een passend brandveiligheidsconcept opgesteld. Hierbij speelt het open schoolconcept een belangrijke rol. De wanden die normaal gesproken het gebouw onderverdelen in verschillende brandcompartimenten ontbraken bij dit project. Om deze reden is er binnen dit project voor gekozen om een sprinklerinstallatie toe te passen. Hiermee is eenzelfde mate van brandveiligheid gewaarborgd en wordt het open onderwijsconcept niet aangetast.

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken