ZRi

IKC de Noord Ridderkerk

  • IKC de Noord Ridderkerk/OH-01.png
  • IKC de Noord Ridderkerk/OH-05.png
  • IKC de Noord Ridderkerk/OH-06.png
  • IKC de Noord Ridderkerk/OH-08.png

Projectsoort

Projectgrootte

circa 2.600 m2 bvo

Periode

2021 - heden

Medewerkers

IKC De Noord
In opdracht van de gemeente Ridderkerk geeft ZRi advies op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid voor het nieuwe Integraal KindCentrum (IKC) De Noord. Uitgangspunten voor het ontwerp zijn een natuurinclusief en toekomstgericht gebouw, passend in de groene omgeving. Het nieuwe IKC biedt een gezamenlijke thuishaven voor basisschool De Noord, Yes!Kinderopvang en een gemeentelijke gymzaal. 

Het ontwerp
Het IKC wordt een compact gebouw met fraai gedetailleerde bakstenen gevels die samen een geraffineerd lijnenspel vormen. Doordat het nieuwe IKC meerzijdig georiënteerd is, zijn zowel de kinderopvang, de basisschool en de gymzaal apart bereikbaar en toch met elkaar verbonden. In het hart van het gebouw komt een fraaie dubbelhoge ontmoetingsruimte. Rond het IKC komen een natuurlijke speelplaatsen die samen voor een groene inbedding in de omgeving zorgen.

Natuurinclusief
De verbinding met groen is een belangrijk thema in dit project. Het groene karakter van de parkachtige omgeving blijft behouden en wordt versterkt door klimaat-adaptieve elementen op het plein en natuur-inclusieve onderdelen in het ontwerp. Zo wordt het dak voor een deel bedekt met levend groen, wordt er voor open bestrating gekozen (voor een goede afwatering) en zijn de speelplaatsen ingepast in de natuurlijke omgeving waarin veel aandacht is voor de leefwereld van insecten en vogels.

Architect Jos Hermans: “We gaan respectvol om met de plaatsing van het volume van het nieuwe gebouw in de parkachtige omgeving. De groene hoofdstructuur en fraaie bomen blijven intact en wordt versterkt door de nieuwe route die langs de school komt te liggen. Een route waarmee kinderen lopend en op de fiets veilig het IKC kunnen bereiken.”

Toekomstgericht
Het gebouw is flexibel ontworpen; er wordt met een staalconstructie en houtskeletbouw invulling gewerkt. Dit zorgt ervoor dat het gebouw langdurig ingezet kan worden en kan meebewegen met de toekomst. Naar verwachting wordt er in dit jaar begonnen met de bouw van het nieuwe IKC De Noord.

Benieuwd hoe het IKC eruit komt te zien? Bekijk de foto’s! Overige vragen over het project? Martijn van Winkelen vertelt u graag meer.

Dit project is in goede samenwerking met de Gemeente Ridderkerk | Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden (OZHW) | RoosRos architecten | Bouwadviesbureau Oostelbos Van den Berg | Bouwadviesbureau Van der Ven | Beekink Installatieadviseurs | Yes!Kinderopvang

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken