ZRi

Katshoek in Rotterdam transformeert van kantoor- naar woongebouw

  • Katshoek - Rotterdam/1-Katshoek_De Zwarte Hond voor website.jpg
  • Katshoek - Rotterdam/dezwartehond_katshoek_rotterdam_result_3 website.jpg
  • Katshoek - Rotterdam/dezwartehond_katshoek_rotterdam_result_4 website.jpg

Opdrachtgever

Dubbell en XIOR Student Housing

Architect

De Zwarte Hond

Diensten

Bouwfysica-Bouwtechniek
Akoestiek, Bouwfysica, Brandveiligheid, Duurzaamheid

Gebouwfunctie

Projectsoort

Projectgrootte

circa 26.500 m2 bvo

Aantal

245 appartementen

Periode

2021 - heden

Medewerkers

Het Katshoekgebouw in het Zomerhofkwartier in Rotterdam Noord ondergaat een transformatie van kantoor- naar woongebouw. Het karakteristieke met witte mosselkalksteen beklede gebouw aan de Heer Bokelweg dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw en geldt als een bijzonder ontwerp van architect Huig Maaskant. In het ontwerp van De Zwarte Hond wordt voortgebouwd op de kwaliteiten van zijn stedelijke en industriële ontwerp. Ook worden bijzondere elementen, zoals de trappenhuizen, de entreehallen en een gevelkunstwerk van André Volten gerestaureerd.

Na toevoeging van een bouwlaag - uitgevoerd in een ander materiaal – komen er in totaal 245 appartementen. De woningen krijgen wintertuinen als buitenruimte, met een vlak gedetailleerd vouwraam. Zo´n vouwraam heeft een dubbele functie. Het gebouw houdt een vlakke gevel. Ook zorgt het vouwraam voor voldoende geluidwering. De Heer Bokelweg kent een hoge geluidbelasting. Het vouwraam werkt daarbij als akoestisch scherm.

Daarnaast wordt de straat verrijkt met een levendige plint met een grote fietsenstalling, een horecabedrijf en een aantal zogenoemde ‘makersplekken’. Deze ´makersplekken´ zijn gekoppeld aan de woningen. ZRi adviseerde onder meer over creatieve akoestische oplossingen om toch naast elkaar te kunnen wonen en werken, zonder overlast van elkaar te ondervinden.

Ook adviseerden wij de ontwikkelaar over de verduurzaming van het woongebouw. Katshoek wordt volledig verduurzaamd, onder meer door na-isolatie van de gehele buitenschil. De wintertuin is slim gebruikt om verschillende problemen op te lossen. De buitenruimte heeft de functie van thermische buffer en de wintertuin biedt tevens een goede oplossing om koudebruggen te voorkomen.

Afbeeldingen: De Zwarte Hond

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken