ZRi

Koninklijke Kentalis Zorg-onderwijscentrum - Zoetermeer

  • Koninklijke Kentalis Onderwijsgebouw Zoetermeer/Koninklijke Kentalis Zorg en onderwijscentrum - Zoetermeer 3.jpg
  • Koninklijke Kentalis Onderwijsgebouw Zoetermeer/Koninklijke Kentalis Zorg en onderwijscentrum - Zoetermeer 1.jpg
  • Koninklijke Kentalis Onderwijsgebouw Zoetermeer/Koninklijke Kentalis Zorg en onderwijscentrum - Zoetermeer 2.jpg
  • Koninklijke Kentalis Onderwijsgebouw Zoetermeer/Koninklijke Kentalis Zorg en onderwijscentrum - Zoetermeer 4.jpg

Opdrachtgever

Koninklijke Kentalis

Diensten

Bouwfysica-Bouwtechniek
Akoestiek, Bouwfysica, Brandveiligheid, Duurzaamheid

Gebouwfunctie

Projectsoort

Projectgrootte

circa 6.400 m2 bvo

Periode

2010 - 2013

Medewerkers

Koninklijke Kentalis is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met auditieve, visuele en communicatieve beperkingen. In het centrum wil de organisatie zijn diensten op meerdere manieren aanbieden: cliënten kunnen er wonen, worden er verzorgd en krijgen speciaal onderwijs. Deze drie functies van het centrum zijn ondergebracht in drie aparte gebouwen. 

De doelgroep van het zorg-onderwijscentrum heeft specifieke behoeften. Dit vraagt om een bouwtechnische vertaling van deze gebruikersbehoeften: hoe kan het gebouw het beste bijdragen aan het welzijn van de mensen in het centrum? ZRi heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontwerpproces.

Zo hebben we geadviseerd over bijvoorbeeld verstaanbaarheid, om het de patiënten met een auditieve beperking zo makkelijk mogelijk te maken. Visueel beperkte patiënten worden geholpen door afgestemde lichtniveaus, gelijkmatige kunstverlichting en tactiele informatie. Daarnaast hebben wij de energievisie geformuleerd en tijdens de uitvoeringswerkzaamheden gecontroleerd of ook aan de duurzaamheidseisen werd voldaan. Het onderwijsgebouw voldoet dan ook gemiddeld aan de eisen aan klasse B uit het 'Programma van Eisen Frisse Scholen'. En om ervoor te zorgen dat tijdens een brand alle patiënten op tijd in veiligheid kunnen komen, hebben we met het ontwerpteam overlegd en besloten over de mogelijkheden.

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken