ZRi

Nieuwe duurzame Jacob Geelbuurt in Amsterdam Nieuw-West

  • Jacob Geelbuurt Amsterdam/Hemsterhuisstraat voor site.jpg
  • Jacob Geelbuurt Amsterdam/JGB_123 2021_07_21 P3 2000px_LR (1) voor site.jpg
  • Jacob Geelbuurt Amsterdam/Jacob Geelbuurt foto01 voor site.jpg
  • Jacob Geelbuurt Amsterdam/Jacob Geelbuurt foto02 voor site.jpg

Projectsoort

Aantal

177

Periode

2020

Medewerkers

Woningcorporatie de Alliantie vernieuwt het oostelijk deel van de Jacob Geelbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Alle 314 verouderde naoorlogse sociale huurwoningen worden gesloopt. In twee bouwfasen bouwt de woningcorporatie bijna vijfhonderd duurzame sociale en middensegment huurwoningen en koopwoningen terug.

Jacob Geelbuurt Oost werd indertijd gebouwd als ‘Rijkswederopbouwgebied’. Met respect voor de principes uit de wederopbouwperiode - licht, lucht en ruimte voor alle bewoners - is een nieuwe verkaveling uitgedacht. Door verdichting kunnen bijna tweehonderd woningen worden toegevoegd, zonder dat het groene karakter van de buurt verloren gaat. Met een gevarieerd woningaanbod en een schone en veilige openbare ruimte moet een buurt ontstaan waar jong en oud het beste uit zichzelf kan halen.

De eerste bouwfase betreft de oplevering in 2023 en 2024 van de eerste woongebouwen naar ontwerp van het in Den Haag gevestigde Geurst & Schulze architecten. De Jacoba biedt 170 sociale huurwoningen en huurwoningen in het middensegment. De Jacob bestaat uit 92 koopwoningen. In de tweede fase bouwt de Alliantie vanaf herfst 2024 naar ontwerp van hetzelfde architectenbureau nog twee  complexen met 184 huurwoningen: 92 sociale huurwoningen en 92 woningen in het middensegment. Deze woningen zijn naar verwachting in 2026 gereed.

ZRi adviseerde de Alliantie Ontwikkeling, Halmos Adviseurs en bouwbedrijf De Nijs over akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid bij het ontwerp van de diverse bouwblokken.

Afbeeldingen: Geurst & Schulze architecten

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken