ZRi

Oldelft Ultrasound Delft

  • Oldelft Ultrasound Delft/200717_MG_5455_Lucasvanderwee.jpg
  • Oldelft Ultrasound Delft/cepezed_Oldelft Ultrasound_20190725 - c02b-web version.jpg
  • Oldelft Ultrasound Delft/200717_MG_5439_Lucasvanderwee.jpg
  • Oldelft Ultrasound Delft/cepezed_Oldelft Ultrasound_c03 - web.jpg

Opdrachtgever

Galjema

Architect

Cepezed

Diensten

Bouwfysica-Bouwtechniek
Akoestiek, Bouwfysica, Bouwkundig advies, Brandveiligheid, Duurzaamheid

Gebouwfunctie

Projectsoort

Projectgrootte

circa 4.100 m2 bvo

Periode

2018 - heden

In opdracht van Galjema heeft ZRi bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid advieswerkzaamheden uitgevoerd voor het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor van Oldelft Ultrasound te Delft. Oldelft Ultrasound ontwikkelt innovatieve ultrasone transducers voor de medische industrie. Het nieuwe hoofdkantoor wordt ontwikkeld, ontworpen en uitgevoerd door Cepezed.

Naast de bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid advieswerkzaamheden, heeft ZRi ook een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor de toepassing van duurzame energieopwekking. Bij de ontwikkeling van het hoofdkantoor is een duurzaamheidsambitie opgesteld, namelijk om het gebouw volgens BREEAM-NL te certificeren met de score ‘Excellent’ (4 sterren). ZRi is gevraagd input te verzorgen voor een aantal BREAAM-credits, zoals daglichttoetreding, hernieuwbare energie, bouwmaterialen en geluidsoverlast.

Het nieuwe hoofdkantoor van Oldelft Ultrasound betreft een rechthoekig gebouw van drie bouwlagen met een oppervlakte van circa 4.100 m2 BVO, opgebouwd uit twee generieke beuken met daartussen een middenzone. Deze middenzone bestaat uit de entreehal op de begane grond, een centraal atrium op de eerste verdieping en een buitenterras op de derde etage. Het gebouw krijgt grote, open, flexibele en trillingsvrije vloervelden.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan duurzaamheid en circulariteit. Zo bestaat de draagconstructie uit een staalskelet met kanaalplaatvloeren. Deze constructie is, omwille van de circulariteit, demontabel. Daarnaast wordt natuurinclusief gebouwd. Dit wordt zichtbaar gemaakt in de groene gevels van het gebouw, die beplant worden met een mix van klimplanten. De gevels worden op die manier een fijne plek voor insecten en verschillende vogels. Tot slot, is het gebouw ontworpen op mogelijke uitbreiding in de toekomst. Dit draagt bij aan de duurzaamheid ervan.

Voor de grote, open omgeving is voornamelijk de akoestiek een interessante uitdaging voor ZRi geweest. Conform het Bouwbesluit worden er beperkt eisen gesteld aan de akoestiek en geluidisolatie van een kantoorfunctie. De akoestische eigenschappen moeten zodanig zijn dat ruimten een natuurlijke klank hebben dat de spraakverstaanbaarheid goed is en dat geen overlast optreedt door hinderlijke akoestische effecten, zoals echo's en geluid van buitenaf. Op basis van onze kennis en ervaring hebben wij kunnen adviseren over het installatiegeluid, de ruimteakoestiek en de interne geluidisolatie.

De verwachting is dat het natuurinclusieve en circulaire hoofdkantoor van Oldelft in december 2020 wordt opgeleverd.

Ontwerp: Architectenbureau cepezed
Beeld: Lucas van der Wee | cepezed

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken