ZRi

Uitbreiding en renovatie St. Bonifatiuscollege in Utrecht

  • Bonifatius College Utrecht/LIAG_Boni_13.jpg
  • Bonifatius College Utrecht/LIAG_Boni_24.jpg
  • Bonifatius College Utrecht/LIAG_St. Bonifatiuscollege_Utrecht_3.jpg

Projectsoort

Projectgrootte

circa 12.000 m2 bvo

Periode

2019 - heden

Medewerkers

Het gebouw van het gerenommeerde St Bonifatiuscollege aan de Burgemeester Fockema Andrealaan in Utrecht Oost is naar ontwerp van LIAG architecten op een slimme manier vernieuwd en uitgebouwd. Passend bij de onderwijsvisie, flexibel voor de toekomst en een inspirerend nieuw ‘thuis’ voor de leerlingen.

Een deel van het hoofdgebouw - een karakteristieke school uit de jaren zestig van de vorige eeuw - is gesloopt. Twee verouderde gymzalen hebben plaatsgemaakt voor een nieuw bouwdeel in twee lagen, dat ruimte biedt aan extra onderwijsruimten. De nieuwe onderwijsvleugel is volledig in hout uitgevoerd. Voordeel van deze duurzame en circulaire oplossing is een eenvoudig op de onderliggende kelder te plaatsen lichtgewicht constructie.

Aan de pleinkant van het hoofdgebouw is een nieuwe aula annex theater gebouwd. En in de voormalige ketelruimte is een extra theaterruimte ingericht. De rest van het hoofdgebouw is gerenoveerd: binnen de bestaande draagstructuur zijn lokalen verruimd en nieuwe leerpleinen, ateliers en oefenruimtes ingericht. Ook is de gevel aan de straatzijde met behoud van het historische karakter verduurzaamd.

De school bestaat uit twee gebouwen. Het hoofdgebouw en een gebouw speciaal voor de brugklasleerlingen aan de overzijde van de straat. Ook dat pand is gerenoveerd. Daar zijn aangrenzend twee nieuwe sportzalen gebouwd. De verbouwing en uitbreiding is zodanig gefaseerd dat de school tijdens de verbouwing gewoon in gebruik kon blijven.

De verbouwing en uitbreiding is in opdracht van de Willibrord Stichting uitgevoerd door aannemer Klaassen Groep en Fleurbaaij (afbouw).

ZRi adviseerde over bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek. Vanwege de gedeeltelijke toepassing van houtbouw is in het ontwerp speciale aandacht besteed aan akoestiek en brandveiligheid.

Afbeeldingen: Mike Bink Fotografie

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken