ZRi

AICS Amsterdam

  • AICS Amsterdam/Amsterdam International Community School 1.jpg
  • AICS Amsterdam/Amsterdam International Community School 3.jpg
  • AICS Amsterdam/Amsterdam International Community School 5.jpg
  • AICS Amsterdam/Amsterdam International Community School 4.jpg

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam, PMB in samenwerking met Esprit Scholen

Architect

Mecanoo

Diensten

Bouwfysica-Bouwtechniek
Akoestiek, Bouwfysica, Brandveiligheid

Gebouwfunctie

Projectsoort

Projectgrootte

circa 16.500 m2 bvo

Periode

2017 - 2020

Medewerkers

De Amsterdam International Community School (AICS) is een internationale school die onderwijs biedt aan kinderen in de leeftijdsgroep van 4 t/m 19 jaar. De nieuwbouw voor de AICS heeft een totale omvang van ca. 16.500 m2, bestemd voor zo’n 1.400 leerlingen. De school is onderverdeeld in de leeftijdsgroepen Primary school en Secondary school, daarnaast zijn er diverse gezamenlijke voorzieningen (Common Facilities). Ook zijn er enkele semi-openbare ruimten, zoals een internationale bibliotheek, het world canteen, twee sportzalen en een sportveld op het dak. ZRi verzorgt voor dit project het advies van de bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Een kenmerk van de school is het open onderwijsconcept met instructieruimten en open leerpleinen. Eén van de ambities van de AICS is het behalen van de eisen uit het PvE Frisse Scholen, klasse B. Op dit moment, april 2019, verkeert het project in de aanbestedingsfase.

Een uitdaging in het ontwerp waren de sportzalen, die zijn gesitueerd op de 3e verdieping, en het sportveld op het dak. Door een goed akoestisch ontwerp van de zalen zal men in de ondergelegen lesruimten geen hinder ervaren van de stuiterende ballen en rennende kinderen. Ook diverse hoge en open ruimten, zoals de Assembly Hall met de daarin geïntegreerde collegezaal (Lecture Hall), waren een uitdaging wat betreft de akoestiek. Door middel van een combinatie van geluidabsorptie in het plafond, de wanden en akoestische gordijnen is er gezocht naar een optimaal concept om de galm te beperken en een goede verstaanbaarheid te creëren.

Eén van de doelstellingen van de opdrachtgever en gebruiker is een open gebouwstructuur. Voor de brandveiligheid is het met dit uitgangspunt lastig om het gebouw in verschillende brandcompartimenten in te delen. Mede dankzij deze gewenste openheid rondom de centrale ruimten is ervoor gekozen om een sprinklerinstallatie in het gehele gebouw te realiseren. Wij hebben ons advies afgestemd op deze gelijkwaardige oplossing, zodat de AICS voldoet aan een gelijkwaardig veiligheidsniveau als het Bouwbesluit.

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken