ZRi

Valkenboskerk Den Haag

  • Valkenboskerk Den Haag/Ontwerp en visualisatie door Studioschaeffer - voorgevel avond.jpg
  • Valkenboskerk Den Haag/Ontwerp en visualisatie door Studioschaeffer  - Render achtergevel.jpg
  • Valkenboskerk Den Haag/Ontwerp en visualisatie door Studioschaeffer - voorgevel dag.jpg

Opdrachtgever

Studio Schaeffer

Architect

Studio Schaeffer

Diensten

Bouwfysica-Bouwtechniek
Akoestiek, Bouwfysica, Brandveiligheid

Gebouwfunctie

Projectsoort

Aantal

36 huizen

Periode

2021 - heden

Medewerkers

Groots en architectonisch met een zijdelings gesitueerde toren, opvallende preekstoel en schelpvormig klankbord: De Valkenboskerk in Den Haag. De kerk staat op het kruispunt van de Zuiderparklaan en de Loosduinsekade in Den Haag en werd geopend in 1929 als gereformeerde kerk met circa 1000 zitplaatsen. In 2011 werd de Valkenboskerk ingrijpend verbouwd. Vanwege teruglopend kerkbezoek werden uiteindelijk de deuren gesloten in 2013.

De kerk wordt nu getransformeerd tot woongebouw. In totaal worden er 36 woningen gerealiseerd. Hierbij is het uitgangspunt dat de balans tussen het behoud van het kerkgebouw als geheel en de kwaliteiten van de individuele woningen behouden wordt.

Voor dit bijzondere project geven wij advies op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Adviseur Kim Bodde legt uit waar de uitdagingen in liggen en hoe wij toewerken naar oplossingen:

“Ik vind het belangrijk om respect te hebben voor de originele bouwstijl en details, tegelijkertijd wil je geen concessies doen aan het wooncomfort en woongenot van de toekomstige bewoners. Het is namelijk een monumentaal pand en imposant bouwwerk. Je wilt het beste compromis bereiken tussen de monumentale waarde en het bouwfysisch en akoestiek comfort. Zo wil je bijvoorbeeld voor de toekomstige bewoners veel daglicht hebben, maar de gevel in stand houden zoals die nu is. Het is altijd een mooie uitdaging om een goed balans te vinden.

Verder wordt het gebouw blootgesteld aan een aanzienlijke geluidsbelasting van het wegverkeer (inclusief trams). Het is de uitdaging om passende maatregelen te treffen om zo het hinderlijke geluid te beheersen voor de toekomstige bewoners. Wij geven daarin deskundig advies aan welke eisen het gebouw moet voldoen en welke aanpassingen er nodig zijn voor de wering, absorptie en reflectie van het geluid.”

Vragen over dit bijzondere project? Adviseurs Anika Haak en Kim Bodde staan u graag te woord!

Ontwerp en visualisatie door Studioschaeffer

GERELATEERDE PROJECTEN

Legenda

Zoeken