ZRi

Bouw Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) in Den Haag van start

22 juni 2017

  • Bouwstart OCC.jpeg

Onthulling geveltekening OCC van tijdens officiële handeling bouwstart (bron: ZRi)

22 juni 2017

Op 21 juni 2017 is de bouw van het Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) in het Haagse Spuikwartier gestart. Bij de officiële handeling door het college van B&W waren naast architect Jo Coenen ook de directeuren van de betrokken instellingen en van bouw-combinatie Cadanz aanwezig. Het gebouw wordt naar verwachting in de zomer van 2020 opgeleverd.

Het gebouw komt op de plek waar het ministerie van Justitie, de Dr. Anton Philipszaal (DAPZ) en een deel van het Lucent Danstheater (LDT) stonden. In het OCC krijgen het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, het Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum een modern onderkomen. Binnen het complex worden een concertzaal, een danszaal, een repetitiezaal, een ensemblezaal, muziek- en dans-studio’s, onderwijsfaciliteiten, publieke ruimten en een stadskantine ondergebracht. Allemaal hoogwaardige ruimten met hoge eisen op het gebied van akoestiek. Op het gebied van duurzaamheid en energie heeft het complex een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat behaald.

Volgens wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling en Cultuur) zorgt het gebouw voor een levendig en aangenaam verblijfsklimaat in het gebied tussen de Turfmarkt, de Turfhaven, de Schedeldoekshaven en het Spui. De gevelconstructie in het ontwerp van architecten Jo Coenen en Patrick Fransen heeft een organisch vormgegeven ‘boomtak-twijg-structuur’ die oogt als een open waaierend gordijn.

ZRi heeft de gemeente geadviseerd bij de sloop van de bestaande bebouwing en bij de aanbesteding van de opdracht voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het OCC. Daarnaast is ZRi betrokken bij het projectmanagement van het Spuikwartier. Zie voor meer informatie onze projectpagina Spuikwartier Den Haag en ons artikel voor 25 jaar ZRi '2014 - Spuikwartier'.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken