ZRi

Duurzame scholenbouw

29 april 2014

  • Basisschool De Prinsenhof.jpg
  • Brede School Nassaupark_2.jpg

29 april 2014

Een duurzame school heeft een zo laag mogelijk energieverbruik, gebruikt zo veel mogelijk duurzame energie en zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen. Een gezond schoolgebouw ondersteunt de prestaties van leerlingen en leraren in een gezonde omgeving. Het voorziet bijvoorbeeld in afdoende luchtverversing, zodat het CO2-gehalte in lokalen en kantoren niet te hoog wordt. Of in adequate ruimteakoestiek, zodat wordt voorkomen dat nabijgelegen klassen geluidoverlast van elkaar ondervinden.

Veel schoolgebouwen zijn evenwel in onvoldoende mate duurzaam en gezond. Er is gesignaleerd dat de kwaliteit van schoolgebouwen vaak ondermaats is en er bouwkundig en installatietechnisch veel verbeteringen nodig zijn. Investeringskosten en -opbrengsten worden vaak niet volledig doorberekend, ten nadele van een duurzame investering. Oude schoolgebouwen zouden regelmatig worden vervangen door nieuwbouw terwijl eenzelfde niveau van duurzaamheid bereikt had kunnen worden met (goedkopere) renovatie.

ZRi ondersteunt scholenbesturen en gemeenten bij het verduurzamen van hun schoolgebouwen. Wij doen bijvoorbeeld haalbaarheidsstudies, waarin we onderzoeken wat de beste mogelijkheden zijn voor huisvestingsvraagstukken—vragen als renovatie of nieuwbouw? Hoeveel investeren wij in duurzaamheid en wat levert dat op? Wij begeleiden opdrachtgevers en gebruikers bij het bepalen van hun eisen en wensen, die wij vervolgens vastleggen in technische, ruimtelijk-functionele en integrale programma's van eisen. Daarnaast ondersteunen wij bij de aanbestedingsprocedures die met veel scholenbouwprojecten gepaard gaan, en adviseren wij over de verschillende contractvormen. Onze projectmanagers leiden de ontwerp- en uitvoeringswerkzaamheden in goede banen. En als technisch adviseur kennen en implementeren wij de installatietechnische, bouwfysische en akoestische maatregelen die een school duurzaam en gezond maken, voor zowel nieuwe schoolgebouwen als bestaande, al dan niet monumentale scholen.

Zo helpen wij duurzame, gezonde schoolgebouwen te realiseren die het presteren, comfort en welzijn van leerlingen en leraren bevorderen. Bijvoorbeeld bij de realisatie van Brede School Nassaupark (Lisse), International School of Amsterdam (Amstelveen), Brede School De Egelantier (De Zilk) en Praktijkschool Focus (Heerhugowaard), die in oktober 2013 op de tweede plaats kwam in een ranglijst van Nederlands duurzaamste scholen. Meer voorbeelden van onze werkzaamheden bij scholenbouwprojecten vindt u hier.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken