ZRi

Houtcentrale in Zwolle: goed te zien dat het aantal houtcentrales toeneemt

31 mei 2013

31 mei 2013

ZRi feliciteert de gemeente Zwolle met het in werking treden van de bio-energiecentrale binnen haar gemeente, waarmee zij invulling geeft aan haar ambitie om in de toekomst niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Dit toont daadkracht en dat is precies wat nodig is om duurzame projecten van de grond te krijgen.

Houtcentrales zijn een goed alternatief voor conventionele centrales die fossiele brandstoffen gebruiken. Sinds 2008 is ZRi betrokken bij de realisatie van een tweetal van dit soort houtcentrales in Eindhoven, die inmiddels beide in werking getreden zijn. Vooral bij zwembaden met een constante warmtebehoefte biedt een dergelijke centrale uitkomst. In Eindhoven staat een van de houtcentrales bij het ir. Ottenbad. Deze centrale heeft een vermogen van 0,75 MWth. Onlangs is ook de houtcentrale bij Meerhoven in werking getreden. Deze centrale, met een vermogen van 5,7 MWth, voorziet momenteel ca. 3.500 woningen van warm tapwater en ruimteverwarming. Bovendien wordt ca. 1,1 MW groene stroom geproduceerd.

Belangrijk uitgangspunt in Eindhoven is dat de houtsnippers die worden gebruikt afkomstig zijn uit de gemeente Eindhoven: gemeentelijke plantsoenen, milieustraten, houtinzameling bij particulieren, etc.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken