ZRi

Kantoren verplicht naar energielabel C in 2023 en label A in 2030

22 maart 2017

  • Infographic 1 Energielabel C.png
  • Infographic 2 Energielabel C.png
  • Infographic 3 Energielabel C.png
  • Banner Infographic Energielabel C.png

22 maart 2017

Op 1 januari 2023 moeten kantoren groter dan 100 m2 verplicht naar een energie-index van 1,3 (label C). Kantoren die hier niet aan voldoen, mogen na deze datum niet meer worden gebruikt. Monumenten worden uitgezonderd van deze maatregel. Dit is de eerste stap richting een energieneutrale gebouwde omgeving. De tweede stap is reeds aangekondigd en betreft een gemiddeld energielabel A in 2030.

Gezien de levensduur van gebouwgebonden installaties, adviseren wij bij vervanging van installaties al rekening te houden met de stap naar label C. Voor grotere installatie-componenten (die op dit moment vervangen moeten worden) ligt 2030 binnen de verwachte levensduur. Bij vervanging is het daarom verstandig te overwegen of stappen richting label A gezet kunnen worden. Deze stappen zijn afhankelijk van terugverdientijden, toekomstplannen rondom huisvesting en mogelijkheden binnen een gebouw. Het is nu wellicht nog niet aantrekkelijk alle maatregelen te treffen om aan label A te voldoen, maar het is goed om er vast over na te denken. Door regelgeving gedwongen worden om componenten te vervangen voor het einde van hun levensduur is vrijwel nooit een wenselijke situatie.

ZRi kan passende maatregelen adviseren voor uw kantoorpand en uw situatie, waarmee u bent voorbereid op de toekomstige regelgeving. Neem direct contact met ons op.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken