Opening IKC De Toverberg: basisschool zonder klaslokalen

31/08/2017

Opening IKC De Toverberg - Zoetermeer (Beeld ZRi).jpg

Op woensdag 30 augustus 2017 was de officiële opening van IKC De Toverberg in Zoetermeer. Het bijzondere gebouw bevat een school zonder klaslokalen. In het IKC zijn basisschool ’t Schrijverke, kinderopvang De Drie Ballonnen en centrum voor jeugd en gezin Het Meerpunt gehuisvest. Het gebouw is in opdracht van de gemeente Zoetermeer ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs.

ZRi heeft binnen dit project geadviseerd over bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.
Door het ontbreken van scheidingswanden in de basisschool is extra aandacht nodig om geluidoverlast te voorkomen. Normaliter zorgen deze wanden namelijk voor geluidsabsorptie en daarmee voor een betere akoestiek. Met een simulatie hebben wij de ruimteakoestiek tot in detail in kaart gebracht en konden wij de juiste maatregelen adviseren. Zo zijn absorberende wandpanelen aan de binnenwanden bevestigd en zijn de vaste kasten - die in de open ruimte als visuele scheiding fungeren - bekleed met absorberend materiaal.

Beeld: ZRi