ZRi

Standbeeld voor Herman Hertzberger

12 juli 2019

  • Onthulling standbeeld Heman Hertzberger.jpg

12 juli 2019

Gisteren waren onze collega’s Pieter Schepman en Anika Haak aanwezig bij de onthulling van het standbeeld van Herman Hertzberger. De onthulling van het standbeeld was op het voormalig Centraal Beheer-terrein in het centrum van Apeldoorn. Hertzberger ontwierp het Centraal Beheer-gebouw, dat in de volksmond de naam De Apenrots kreeg. Het betreft een destijds revolutionair ontwerp en is een toonbeeld van innovatie. Het is één van de eerste gebouwen met een open kantoorconcept waarbij de werkruimte niet één grote ruimte was, maar een aaneenschakeling van plekken. Hierdoor is het een gebouw waarin iedereen zich thuis voelt en er veel ruimte is voor ontmoeting.

Momenteel wordt De Apenrots door Certitudo Capital herontwikkeld tot Hertzberger Parc. In het gebouw komen appartementen, kantoorruimten, een restaurant en diverse andere functies. Het architectenbureau van Hertzberger, AHH Architecten, is als architect betrokken bij dit plan. Daarnaast werken Aronsohn (constructeur), BOINK (installatieadviseur) en ZRi (bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid) aan het ontwerp. We zijn trots om dit mooie gebouw nieuw leven in te blazen en zo een bijdrage te mogen leveren aan het gedachtengoed van Hertzberger.

Hertzberger geeft aan verlegen te worden van de onthulling. “Ze denken dat ik dood ben, maar dat ben ik nog niet”, is zijn uitspraak tijdens de NPO1 uitzending van afgelopen dinsdag 9 juli.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken