ZRi

ZRi en BIM (bouwinformatiemodellen)

27 oktober 2014

  • BIM 1.jpg

Deze sheet (in 2d) met opmerkingen wordt direct in het 3d-model geïntegreerd.  

27 oktober 2014

Tot enkele jaren geleden werden bouwprojecten geheel ontworpen aan de hand van platte tekeningen, geprint op papier. Tegenwoordig gebruiken architecten, installatieadviseurs en constructeurs steeds vaker driedimensionale, digitale modellen. De installatieadviseurs van ZRi werken met deze bouwinformatiemodellen (BIM). Daarnaast gaat ZRi mee in deze ontwikkeling door haar adviezen over bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid digitaal aan te leveren. Zo kan het advies moeiteloos worden geïntegreerd in de gebruikte bouwinformatiemodellen (BIM) van een project.

Het gebruik van bouwinformatiemodellen heeft meerdere voordelen. Het belangrijkste is dat de communicatie tussen bij het project betrokken partijen sneller gaat en dat het risico op fouten wordt verkleind. Een van de methoden hiervoor is dat in de BIM-software de status kan worden bijgehouden van in het model verwerkte of nog te verwerken adviezen. Adviezen blijven ook na verwerking zichtbaar in het model, zodat bij latere wijzigingen in het ontwerp eenvoudig en overzichtelijk kan worden bepaald of dit het advies volgt of ervan afwijkt. Toelichtingen kunnen op eenvoudige wijze worden gekoppeld aan elementen van het bouwinformatiemodel, zodat voor alle gebruikers van het model duidelijk is wat ten grondslag ligt aan een advies.

Er zijn verschillende varianten van BIM-software. ZRi stemt per project met opdrachtgevers af welke software wordt gebruikt en levert haar adviezen over brandveiligheid, bouwfysica, akoestiek, duurzaamheid in de gepaste formaten. Ook voor opdrachtgevers die (nog) zonder BIM werken, is deze manier van werken nuttig. De vragen en opmerkingen die worden opgesteld in een BIM, zijn overzichtelijk weer te geven in pdf-formaat.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken