ZRi

Houtbouw? Natuurlijk!

14 juni 2024

  • IMG_6692.jpg
  • IMG_6719-angepast.jpg
  • IMG_6638-aangepastt.jpg
  • IMG_6968.jpg

Fotografie: Marcel van der Burg

14 juni 2024

Comfortabel wonen in een appartement van hout? Hoe zit het dan met de brandveiligheid en de isolatie? En is een houten huis wel sterk en veilig? Wij krijgen veel vragen over het gebruik van hout en biobased materialen in de bouw en geven steeds meer advies over houtbouwprojecten. De toenemende belangstelling voor houtbouw vinden we een goede ontwikkeling. Niet alleen omdat het een duurzame en efficiënte manier van bouwen is maar ook omdat mensen, die in een houten woning wonen, positieve effecten ervaren van het wonen tussen natuurlijke materialen. Ze geven bijvoorbeeld aan meer rust te voelen en minder last te hebben van astma of allergieën.

Dat veel mogelijk is met houtbouw is te zien bij het project Mooijburg Amsterdam. Het nieuwe en duurzame appartementencomplex op Centrumeiland IJburg in Amsterdam valt op door de warme, natuurlijke uitstraling en het ontbreken van bakstenen gevels. Het complex is zowel van buiten als van binnen volledig in hout uitgevoerd. Er is met de toepassing van CLT, houtskeletbouw, houten gevelbekleding en houten kozijnen optimaal gebruik gemaakt van hernieuwbare materialen. CLT is een innovatief houtbouwproduct, waarbij sterke, massieve houten constructieplaten zijn opgebouwd uit drie of meer lagen kruislings verlijmde houtdelen. Het is een volwaardige vervanging voor beton of staal. Deze relatief nieuwe manier van bouwen in Nederland zorgt voor mooie uitdagingen voor ons als bouwfysisch adviseur, vooral op het gebied van brandveiligheid en akoestiek.

Wilt u meer weten over ons advies bij dit houtbouwproject voor een goede akoestiek, een brandveilig gebouw en een prettig binnenklimaat? Lees de publicaties Mooijburg Amsterdam - waterzicht kavel 10-10 en Mooijburg Amsterdam.

Voor het project Mooijburg werken we samen met: DGV Group, Evergreen Development, Natrufied architecture, Weever bouw, Goudstikker de Vries en GWBO.

Terug naar het nieuwsoverzicht >


  
  

PROJECTEN

Zoeken