ZRi

Welkom Friso Teske, stagiair bouwfysica van De HHs Bouwkunde

5 maart 2024

  • id506/20240227_142637 Foto Friso.jpg

5 maart 2024

Friso, student bouwkunde aan De Haagse Hogeschool, De HHs, is begin februari gestart met zijn stage bij ZRi. Hij loopt mee om 800 uur praktijkervaring op te doen. Het is leuk wat je leert in de collegebanken, maar hoe gaat het nu in de praktijk?

Wat is je ervaring tot nu toe?
Friso zit met een grote smile te vertellen. Hij heeft al meegelopen met 8 projecten met verschillende ZRi collega’s. En is in heel korte tijd in aanraking gekomen met bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid.

Bouwfysica
Voor een project heeft hij daglichtberekeningen gemaakt. In de gevel zijn vogelhuisjes opgenomen. Bij het maken van daglichtberekeningen heeft hij geleerd hoe je op de juiste manier belemmeringen van het raamoppervlak meeneemt in die berekening. Uiteindelijk mocht hij verschillende voorstellen doen aan de architect om de appartementen te laten voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Jesse heeft hem daarbij uitgedaagd en geholpen.

Akoestiek
Hij is mee geweest met Angela en Jelmer die voor projecten een geluidmeting moesten doen. ‘Het is erg grappig om met een enorme bol met allemaal speakers, die een enorm geluid produceert, 80 of 90 dB, een geluidmeting ín een gebouw te doen. Ze hebben me uitgelegd, waar je de geluidbron plaatst, waarom je die positie kiest en hoe je de meting met de apparatuur uitvoert, om de geluidwering en nagalmtijd te bepalen. En ten slotte hoe je de metingen noteert op de bouwtekeningen.’

Brandveiligheid
Met Angela heeft hij de brandcompartimentering bepaald van een gebouw. Waar moeten de wanden zitten op basis van de oude tekeningen en hoe zit het met de eisen van het Bbl, de wensen van de opdrachtgever voor de brandcompartimentering en de eis voor weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO).

Duurzaamheid
Met Alexandra heeft hij voor een project een MPG-berekening gemaakt, een milieuprestatieberekening van een gebouw. Daarvoor heeft hij van elk component in een gebouw de afmetingen opgenomen. Elke muur, wand, plafond, dak etc. wat invloed kan hebben op het milieu is opgemeten en Friso heeft de oppervlaktes berekend.

‘Dan heb je al heel wat meegemaakt de eerste paar weken.’ ‘Jazeker. De collega’s van ZRi zijn heel leuk en behulpzaam. Als je vragen hebt, maken ze tijd om uit te leggen wat ze doen. En de gezamenlijke lunch is heel gezellig. Ik doe nu voornamelijk kleine ‘taakjes’. Ik hoop dat ik nog een keer een volledig bouwfysisch advies traject van begin tot eind mag meelopen. Ik heb tot eind juni de tijd, dus wie weet.’

We wensen Friso een heel leerzame en leuke tijd bij ZRi.

Wil je ook bij ons stage lopen of afstuderen op het gebied van bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid? Bekijk onze vacature pagina of stuur een bericht naar Anika Haak

Terug naar het nieuwsoverzicht >


  
  

PROJECTEN

Zoeken