ZRi

ZRi naar Groningen

9 juli 2024

  • Teamfoto1-klein.JPG
  • Forum EXT.jpg
  • Forum roltrappen-klein2.jpg
  • Feringa atrium-klein.jpg

v.l.n.r. Team ZRi op het dakterras van het Forum, het Forum, roltrappen in het Forum, atrium Feringa Building

9 juli 2024

Dat Groningen een bruisende studentenstad is, dat wisten we wel, maar dat de binnenstad ook veel historie en hippe plekken heeft met verrassende achterafstraatjes, grachten en indrukwekkende nieuwbouw ontdekten we deze maand tijdens het tweedaags ZRi bureau-uitje. We genoten van het geweldige uitzicht vanaf het dakterras van het Forum. Een mooi en iconisch gebouw in het hart van de stad aan de voet van de Martinitoren, dat opvalt door haar moderne uitstraling. Elzo Dijkhuis, projectmanager Ruimtelijke Ontwikkeling en Uitvoering van gemeente Groningen, vertelde ons tijdens koffie met Groninger koek alles over het proces van idee tot de herontwikkeling van de oostzijde van de Grote Markt. Er was aanvankelijk weerstand, maar inmiddels is de stad trots op het tien verdieping tellende cultuurcentrum en is de nieuwe invulling van het gebied een groot succes. We verwonderden ons zowel buiten als binnen over het unieke ontwerp van NL Architects. Via de roltrappen, die alle verdiepingen op kunstachtige wijze met elkaar verbinden, liepen we door de sfeervolle bibliotheekruimten en langs horeca, een bioscoop, VVV en expositiezalen.

Na het bezoek aan het Forum werden we ontvangen in de Feringa Building door Gerrit Leffering, projectmanager van de RUG. In het indrukwekkende gebouw, dat ontworpen is door Ector Hoogstad Architecten en vernoemd is naar Nobelprijswinnaar professor dr. Ben Feringa, is de Faculty of Science and Engineering van Rijksuniversiteit Groningen gehuisvest. De eerste studenten en onderzoekers zijn net verhuisd naar hun nieuwe gebouw (uiteindelijk 64.000 m² bvo) dat de vorm heeft van drie aaneengeschakelde V-vleugels. Gerrit vertelde over de toegepaste constructiemethode  ‘het melkmeisje’ en over het transparante luchtkussendak boven het atrium. We kregen een rondleiding langs bijzondere laboratoria, cleanrooms, collegezalen en de techniekruimten. We sloten de eerste dag af in één van de vele gezellige cafés in de binnenstad. De tweede dag maakten we een stadswandeling langs oude en nieuwe gebouwen onder begeleiding van een gids van het Groninger Gidsenteam, die enthousiast vertelde over de verschillende architectuurstijlen in de stad. Het waren twee topdagen in ‘Grunn’!

De projectbezoeken zijn niet bij toeval gekozen: ZRi werkt al een aantal jaren in opdracht van gemeente Groningen en RUG. Voor de Feringa Building hebben we geadviseerd bij de aanbesteding van zowel de ontwerp- en adviesopdrachten als de aanbesteding van de sloopopdracht en bouwkundige en installatietechnische uitvoeringsopdrachten. Voor de gemeente Groningen organiseerde ZRi de ontwikkelcompetitie voor het ‘hoekpand’ van de oostwand van de Grote Markt, nu beter bekend als ‘Merckt’.

Lees meer over ons werk voor de Feringa Building in deze publicatie. En meer over ons werk voor Merckt is te lezen in Groningen kiest voor Merckt!

Het vinden van de juiste partij voor een opdracht, daar draait het om bij onze dienst Aanbesteden & Contracteren. ZRi bepaalt samen met de opdrachtgever de beste aanbestedingsstrategie en begeleidt de aanbesteding van A tot Z. Wil je meer weten over deze dienst? Neem contact op met Arnold Groeneveld.

Terug naar het nieuwsoverzicht >


  
  

PROJECTEN

Zoeken