Wilt u meer weten over dit bericht?
Neem dan contact op met
Martijn van Winkelen
6 oktober 2020
6 oktober 2020
Het is de afgelopen jaren steeds vaker in het nieuws; dakbranden veroorzaakt door de PV-installatie op het dak. Niet gek aangezien het aantal PV-installaties op alleen al woningen in 2018 met 170.000 systemen is toegenomen. Elektrische installaties vormen altijd een zeker brandrisico. Dit is zeker iets om rekening mee te houden, zowel bij kleine installaties op woningen als bij grote industriële installaties. TNO heeft in opdracht van het RVO onderzoek gedaan naar de oorzaak van de branden in 2018. Het onderzoek heeft alleen betrekking op woninginstallaties, maar de conclusies zijn zeker ook van toepassing op industriële installaties. Het is een aspect dat bij de toepassing van zonnepanelen nog vaak wordt onderbelicht.
Schade-experts schatte dat 80-90% van de branden plaats vond bij in-dak-systemen. Dit heeft onder andere te maken met slechte ventilatie van de spouw onder de zonnepanelen. Deze liggen vaak dicht op het dakvlak. In de volle zon kunnen de temperatuur van de panelen hierdoor flink oplopen, wat tot brand kan leiden. Uit gesprekken met schade-experts bleek verder dat de dakbedekking en het isolatiemateriaal, die zich achter de zonnepanelen bevinden bij een in-dak-systeem, vaak brandbaar zijn. Een ander veel voorkomende oorzaak is een slechte installatie van de bekabeling. Denk hierbij aan het gebruik van stekkers van verschillende merken, een slechte montage van de stekkers aan de kabels of het te dicht op elkaar of juist te ver uit elkaar plaatsen van de kabels. Hierdoor kunnen er overgangsweerstanden en interne vlambogen ontstaan wat tot warmte en brand kan leiden.
Als reactie op deze dakbranden zien wij steeds vaker dat verzekeraars strengere eisen hanteren voor gebouwen met PV-installaties. Als deze eisen niet worden nageleefd, is een gebouw niet verzekerbaar. Een aantal belangrijke uitgangspunten die wij daarom adviseren bij het ontwerp van een gebouw met zonnepanelen zijn:
- Zorg voor voldoende afstand tussen de panelen en het dakvlak voor een goede ventilatie achter de zonnepanelen.
- Pas altijd dakbedekking en dakisolatie toe die minimaal voldoen aan brandklasse B. Bij een plat dak het liefste met een grindlaag van 40 mm.
- Plaats omvormers in een goed geventileerde ruimte, bij grote installaties het liefste ook gekoeld en in een eigen brandcompartiment.
Verdere aandachtspunten voor de installatie zijn onder andere:
- Gebruik alleen connectoren van hetzelfde merk om cross-matching te voorkomen.
- Plaats de bekabeling nooit in de isolatielaag. Zorg bij doorvoeren dat de isolatie en kabels brandwerend gescheiden zijn.
- Zorg voor een goede afdichting van doorvoeren. Bij doorvoeren door brandscheidingen moet de afdichting aan de geldende WBDBO-eis voldoen.
Het zijn vragen waar de adviseurs van ZRi dagelijks mee te maken krijgen. ZRi kan u helpen bij het opstellen van een integraal brandveiligheidsplan (IBP) met alle onderwerpen die voor een brandveilig gebouw belangrijk zijn. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Martijn van Winkelen (ZRi). Onze brandveiligheid adviseurs helpen u graag.
Neem dan contact op met
Martijn van Winkelen
Neem dan contact op met
Martijn van Winkelen
Balistraat 1
2585 XK Den Haag