ZRi

Jubileum interview! Koos Melse 25 jaar in dienst

1 februari 2022

  • 20210917_103205.jpg

1 februari 2022

We gaan even terug naar het begin.. Hoe ben je 25 jaar geleden bij ZRi terecht gekomen?
Ik heb een opleiding werktuigbouwkunde (HTS Vlissingen) gedaan. Snel daarna ging ik bij Philips in Eindhoven aan de slag. Na drie jaar Philips ben ik gaan werken bij Scheldebouw, een gevelbouwbedrijf in Middelburg. Ik was daar zes jaar werkzaam en had behoefte aan iets nieuws. Ik ben toen breed gaan rondkijken en kwam een advertentie van ZRi tegen in vacatureblad Intermediair. ZRi zocht een bouwfysicus.

Ik was bij Scheldebouw al verzeild geraakt in de bouwwereld en vond bouwfysica erg leuk. Ook leek de advieswereld echt iets voor mij. Ik had via Scheldebouw ook de hogere cursus Akoestiek in Antwerpen gevolgd. Voor ZRi is dat nu nog een belangrijke cursus die we aanbevelen voor onze medewerkers. Ik was ook bezig met brandveiligheid en gevels, dus het sloot allemaal goed aan op de vacature.

Het was nog in de tijd vóór het internet. Ik heb dus ‘ouderwets’ een brief geschreven. Ik werd kort daarna gebeld en toen ging het allemaal vrij snel. Na een eerste gesprek in Middelburg, ben ik nog een keer in Den Haag geweest om zelf rond te kijken en met Hans van Zanten te praten. Ik ben vervolgens vanuit Zeeland naar Den Haag verhuisd.

Wie was je als persoon toen je hier kwam werken en wie ben je nu?
Als persoon ben ik naar mijn mening niet veel veranderd. Uiteraard word je in 25 jaar wel ouder en wijzer, haha.
Omdat ik al 9 jaar werkervaring had kon ik vrij snel ingewerkt worden bij ZRi. Ik ben vervolgens snel doorgegroeid naar de rol van projectleider.  

Hoe vond je de carrière switch?
Het vak was wel anders vergeleken met mijn vorige werk. Scheldebouw is een groot bouwbedrijf, dat geeft een heel andere dynamiek. Maar ook daar had ik al een adviserende functie naar de ontwerpers en engineers toe. Ik vond daarom de stap naar een adviesbureau erg logisch.

Kun je kort je functie bij ZRi omschrijven?
Ik ben adviseur in al onze technische vakgebieden: bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid. In die functie adviseer ik onze opdrachtgevers bij het ontwerp van allerlei soorten gebouwen, zowel grote en complexe projecten als kleine projecten. Vooral de combinatie van het technisch inhoudelijke werk en de veelvuldige contacten met opdrachtgevers, architecten enz. spreekt mij erg aan. Dat geldt ook voor de commerciële kant van het werk: de acquisitie, aanbestedingscompetities en het zorgvuldig omgaan met het adviesbudget.

Heb je het gevoel dat je functie in de loop der jaren veranderd is?
In die zin veranderd dat je breder ervaring op doet en meer verantwoordelijkheid krijgt. Je bent eindverantwoordelijke voor grote en complexe projecten.

Inhoudelijk ligt er nu meer nadruk op energiezuinigheid, duurzaamheid en brandveiligheid. Ook de eisen daaraan zijn steeds omvangrijker en strenger geworden. Verder is advisering bij woningbouw nu echt een substantieel onderdeel van het werk. Vroeger was daar in ons vakgebied veel minder advisering nodig. Tegenwoordig moeten ook woningen erg energiezuinig en duurzaam ontworpen worden: je bedenkt integrale systemen voor woningcomplexen die samen de eisen aan duurzaamheid invullen.

In de tijd dat ik begon deden we veel projecten gericht op kantoren. We komen ze nog steeds tegen, maar minder dan vroeger. De projecten zijn nu meer gericht op onderwijs, hotels, logiesgebouwen en woningbouw, vaak in combinatie met bijvoorbeeld winkelfuncties.
Ook brandveiligheid krijgt een steeds belangrijkere rol. We gaan bijvoorbeeld steeds hoger bouwen en dat vergt qua brandveiligheid meer aandacht dan laagbouw.

Transformaties worden ook steeds belangrijker, bijvoorbeeld bestaande kantoorgebouwen die omgebouwd worden naar hotels of woningen. Er is minder behoefte aan kantoor, maar meer behoefte aan woningen en scholen.

Op welke manier heb je ZRi zien veranderen door de jaren heen? Wat is je het meest bijgebleven?
Er is veel veranderd. We zijn groter en professioneler geworden. Toen ik bij ZRi begon waren we met een clubje van 8 mensen. Inmiddels zijn dat er rond de 25.

In welke zin professioneler? We zijn als bedrijf gegroeid, maar ook de manier van werken is veranderd. Vroeger ging alles minder snel en er was geen e-mail en internet. Alle correspondentie  ging schriftelijk en via de post en dat duurde langer. Nu is het hectischer, maar kun je ook meer projecten aan, omdat informatie zo snel heen en weer gaat. Daarbij is het belangrijk om te weten hoe met druk om te gaan. Je krijgt veel informatie over je heen waarbij je hoofd- en bijzaken van elkaar moet onderscheiden om je werk optimaal te kunnen doen. In die zin ervaar ik het werk in vergelijking met vroeger als intenser en drukker.

Gelukkig doen we met ZRi ook allerlei leuke dingen om wat stoom af te blazen. Vaak genoeg gaan we met z’n allen op stap. Qua sfeer is het altijd leuk geweest. We hebben een leuk en jong team en er is nooit gedoe. Dat is zeker een reden waarom ik zo lang gebleven ben.

In al deze jaren heb je natuurlijk veel gezien en gedaan. Kan je een mooie herinnering met ons delen?
Een hoop mooie momenten, maar wat vooral bijblijft is de sfeer. Zo hebben we om de vijf jaar een uitje met partners naar het buitenland. Met het team bouw je mooie herinneringen op.

(Persoonlijke) hoogtepunten in de afgelopen jaren?
Natuurlijk dat ik al 25 jaar in dienst ben. Hoogtepunten zijn toch de mooie, aansprekende projecten. Sinds 2020 werken we bijvoorbeeld aan het project Museum Boijmans van Beuningen. Ook kan ik de nieuwbouw van het European Patent Office in Rijswijk noemen en de nieuwbouw van het Europees Medicijn Agentschap in Amsterdam. Dit zijn langlopende projecten, die je uitvoert in een groot team, dat maakt het erg leuk en interessant.

Wat vind je het allerleukst aan je werk?
Samenwerking met collega’s en in projecten werken  met leuke teams, bijvoorbeeld het project Goede doelen Loterijen in Amsterdam. Opvallend aan dat project was de leuke, ontspannen samenwerking in het ontwerpteam en met het team van de opdrachtgever. In sommige projecten doe je naast het werk ook informele dingen met elkaar en daardoor leer je elkaar op een andere manier kennen.

In 25 jaar heb je veel meegemaakt. Hoe kijk je aan tegen de toekomst?
Voorlopig vooral doorgaan op dezelfde voet!

De allerlaatste vraag, wat wijze woorden van advies.. Wat zou je mensen die bijvoorbeeld nu starten in deze branche willen meegeven?
Ik zou vooral adviseren om in het begin breed te oriënteren en breed kennis op te doen. Niet te snel toeleggen op één specifiek onderwerp. Dat mag natuurlijk wel, maar kijk juist breed. Het is namelijk leuk om inhoudelijk veel onderwerpen te beheersen en het helpt bij het doorgroeien naar een functie die bij je past.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken